Het ene kussen is het andere niet

sb10063027m-001

Vorig jaar kwam ik min of meer per ongeluk in contact met meditatie. Mede door de beeldspraak die gebruikt werd door de begeleider vond ik het een fantastische ervaring, maar eens het afgelopen was, was het ook weer gedaan met de rust.
Met grote vraagtekens boven mijn hoofd hoorde ik anderen altijd maar zeggen hoe ze gelukkiger en rustiger door het leven gingen sinds ze mediteerden. Gebeten om dat miraculeuze effect ook eens te ervaren, bleef ik proberen, en sinds kort heb ik het beet.
Ik begrijp eindelijk wat er bedoeld wordt met dat bizarre gewauwel over ‘gedachten als wolken voorbij laten drijven’. Af en toe slaag ik er in om mijn brein, dat ongetwijfeld tot de meeste actieve – maar daarom niet meest productieve – soort ter wereld hoort, voor een paar seconden stil te leggen.
En wat het beste is: ik kan het gevoel inderdaad doortrekken doorheen de dag wanneer ik het ’s ochtends doe. Het ‘trauma’ is namelijk nog lang niet verwerkt, en de ochtenden blijven het moeilijkste moment van de dag. Nog elke ochtend sta ik heel gejaagd en zenuwachtig op, bang om hoe ik mij die dag zal voelen, bang om op welke manier mijn lichaam die dag dienst zou kunnen weigeren.
Mediteren neemt dat angstige ontwaken nog niet weg, maar het zorgt er al wel voor dat het binnen de paar minuten gaat liggen en ik daarna op een veel rustigere manier aan de dag kan beginnen.
Het heeft wat doorzettingsvermogen gevraagd om de voor mij magische combinatie te vinden, en vooral een blind geloof in de mensen die spraken over de positieve effecten zonder dat ik ze zelf ondervond, maar ik ben blij dat ik heb volgehouden want het was het wat mij betreft zeker waard.

Voor wie het ook ooit eens wil proberen: ziehier de dingen die mij zouden geholpen hebben als ik ze op voorhand had geweten:

Makkelijke toegang

Mediteren moet echt niet in lotushouding op een speciaal uit Tibet geïmporteerd kussen en met de geur van witte salie die uw neusgaten binnendringt.
Zoals het kinderen helpt om te gaan slapen door er een vast ritueel van te maken, kan er bij meditatie ook gebruik gemaakt worden van bepaalde rituelen om in de stemming te komen, maar ik maak het mezelf graag zo gemakkelijk mogelijk. Laziness still is my middle name.
De enige vereiste is de zekerheid dat ik niet gestoord zal worden, en voor de rest ben ik al blij als ik een zetel, bed, vloer of ligstoel op mijn terras voorhanden heb om op te zitten of liggen, al naargelang mijn humeur.
Om het nog toegankelijker te maken voor mezelf, doe ik het regelmatig op zijn tweeduizenddertiens: met de iPhone. Spiritualiteit meets dure gadgets, jawel. Soms is stilte genoeg, andere keren is het makkelijker om het onder begeleiding te doen om bij de les te blijven. Omdat ik zelfs niet de moeite wil doen om een of andere cd of mijn laptop op te zetten of mee naar mijn bed te zeulen ’s avonds, heb ik een paar meditaties op mijn telefoon gegooid. Die bevindt zich toch altijd in mijn buurt, is niet te groot en na twee ‘vegen’ en een ‘touch’ op mijn touchscreen ben ik vertrokken. Easy does it.

Voorbereiding

Hoewel rituelen niet nodig zijn, bereid ik mij, wanneer het weer eens spitsuur is in mijn hoofd, wel een minuutje voor.
Dingen die ik niet mag vergeten te doen, gooi ik eerst snel in een van mijn apps, zodat dat tenminste al uit mijn hoofd is.
Ontdek ik vlak voor het mediteren een complottheorie of de zoveelste manier om de wereld te verbeteren, dan komt die in een schrift terecht en weet ik dat ik er later nog op kan terugkomen zonder dat mijn lumineuze ideeën in het ijle verdwijnen en de mensheid ten onder gaat door mijn vergeetachtigheid.
Voor alle andere gedachten ga ik er maar van uit dat, als ze echt op een dag mijn of ieders leven zullen redden, ze wel opnieuw zullen opduiken in mijn hoofd op het moment dat het nodig is.

Het grote geheim

De dag dat mediteren voor het eerst lukte zoals ik het wou en ik die rust ook doorheen de dag kon doortrekken, was de dag dat ik eens grondig nadacht over het volgende weetje:

Onderzoek toont aan dat we 70.000 à 80.000 gedachten hebben per dag, en dat daarvan maar liefst 95% gedachten zijn die we ooit al eens gedacht hebben.

Op zich schrik ik daar niet van. Ik kan 23 keer denken dat ik de volgende dag niet dit of dat mag vergeten te doen, terwijl die dingen meestal al op de agenda staan en ik er niet eens kan naast kijken, zelfs al zou ik willen. Ook grotere kwesties kunnen eindeloos cirkels blijven draaien in mijn hoofd, tot ik ze op papier zet en ik er vanaf ben.
De combinatie van een stuk papier of een app de opdracht geven om uw gedachten bij te houden en het idee dat we alles meer dan eens denken, helpt enorm om een gedachte ‘weg te gooien’ wanneer ze voor de 36ste keer voorbij komt. Enter de voorbijdrijvende wolken waar elke goeroe het over heeft!
Ik ben me veel meer bewust van wat ik zoal denk op een dag, en ik betrap mezelf veel sneller wanneer ik in (negatieve) herhaling val.
Wanneer het gebeurt, is er niet meer nodig dan een mentale, verkorte versie van ‘Ja jong, dat hebt ge nu al wel genoeg gedacht he, het is echt niet nodig om heel dat verhaal nog eens tot het einde uit te denken. Ge weet ondertussen hoe het afloopt, kap het hier al maar af’.
Eens ge dat beet hebt en ge al die rotzooi uit uw hoofd kunt opkuisen, is de ruimte en vrijheid die er in de plaats komt in uw hoofd gigantisch. Ge kunt bijna niet anders dan rust vinden op die manier.

Dus waar wacht ge nog op? Pakt u een kussen en zet u erbij!

Advertenties

11 gedachten over “Het ene kussen is het andere niet

 1. Het verbaasde mij ook toen ik de eerste keer yoga ging volgen die op meditatie gericht was, dat ik in staat was om mijn gedachten los te laten,…….ik gebruik het nu ook nog en het helpt me elke keer weer tot mezelf te komen en mijn gedachten te kanaliseren,…….net zoals yoga,…:-)

 2. Dat zou mij ook wel kunnen helpen, maar ik ben echt niet van het zweverige soort en ik ben bang dat je alleen zweverige cursussen vindt over meditatie.

  Ik houd je tips alvast in het achterhoofd.

  1. Goh ik heb het eerder ‘wetenschappelijk’ dan zweverig aangepakt; ik vond de onderzoeken die gedaan zijn rond de effecten van mentaal tot rust komen op het lichaam en de geest te indrukwekkend om naast mij neer te leggen. Ik ben ook zonder cursussen aan de slag gegaan hoor; met wat er op internet te vinden is experimenteren, een paar dingen op de iPhone gooien en mij ermee in de zetel zetten 🙂

 3. Misschien moet ik het ook wel gaan overwegen want in mijn hoofd is het ook nooit rustig…..eens aan niets denken en je hoofd leeg maken is ook voor mij niet eenvoudig. ‘k denk dat ik mijnen “off-knop” niet goed weet staan 🙂 misschien dat je tips hier me helpen om de weg te vinden naar een minder “druk bestaan” in mijn hoofd.

  1. Ik heb het ook een eeuwigheid voor mij uitgeschoven maar ik ben echt blij dat ik de stap gezet heb! In het begin verricht het geen wonderen, maar elk minuutje rust in het hoofd is toch maar mooi meegenomen!

 4. Dit spreekt mij enorm aan, zou ook graag eens rust willen in mijn hoofd, vooral ’s nachts. Helpt het ook om beter te kunnen slapen? Ik ben vrijdag bij de dokter geweest om mij doorslapers te laten voorschrijven, dit zijn al de zware slaappillen. Over welke app’s spreek je nu op je iphone?

  1. Het helpt inderdaad wel om rustiger te worden voor het slapen, ik gebruik het nu elke avond gewoon in bed.
   Mijn favoriete app is momenteel Simply being. Voor mij werkt die goed omdat er afwisselend een stilte ingelast wordt en gesproken wordt. Als het te lang stil blijft en mijn gedachten afdwalen, brengt de mevrouw mij terug bij de les 🙂
   Je kan ook eens in Omvana gaan snuffelen, een soort ‘Spotify’ voor meditaties en zien of je daar je gading vindt, want wat voor de ene werkt is voor de ander ongetwijfeld rommel op dat vlak.

 5. Welll… hoeveel zou ik er niet om geven om af en toe het activeerknopje van mijn hersens richting ‘uit’ te draaien 🙂 Ik heb het nog nooit geprobeerd, mediteren, maar zoals jij het hier beschrijft lijkt het plots veel minder zweverig, en aantrekkelijker, en eigenlijk niet zo moeilijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.