Minder dan duizend woorden

Picture 005

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, wordt wel eens gezegd. Ik weet niet of dat voor anderen opgaat wat betreft deze foto.
Ik gooide hem vanuit Frankrijk online, er kwamen een paar vind-ik-leuks en ik bekeek hem daarna nog een paar keer.
Niet omdat ik zo’n narcistische trekken heb, wel omdat ik me afvraag wat de mensen zien, als ze deze foto bekijken. Een jonge (ja toch he?) dertiger op vakantie in een zonnig oord. Dat hoort zo, want het is grote vakantie. Zonnebril losjes op het hoofd, vrolijk blauw T-shirt, een strand, een paar rotsen en wat boten op de achtergrond. Vrijheid, blijheid.
Ik zie dat ook, als ik naar deze foto kijk, en ik kan niet zeggen hoe dankbaar ik ben dat ik überhaupt de kans heb gekregen om tegen alle verwachtingen in in deze periode van mijn leven dit soort foto te kunnen nemen.
Maar elke keer als ik ernaar kijk, denk ik ook: zie mij daar staan. Ze moesten eens weten, al die mensen die een vind-ik-leuk deden.
Ze moesten eens weten, dat ik een paar minuten eerder ongelooflijk dankbaar was dat ik daar langs die rotsen en dat strand heb kunnen wandelen. Ze moesten eens weten dat ik vlak erna nukkig dacht: waarom moet ik zo dankbaar zijn voor dingen die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn? Ze moesten eens weten hoe ellendig ik mij die ochtend voelde, en hoe ik zou gebeden hebben om mezelf naar mijn veilige thuis te kunnen teleporteren terwijl het in werkelijkheid 7 lange uren zou duren voor ik thuis kon zijn als het echt nodig was. Ze moesten eens weten hoe traag ik de trappen en bergen beklom tijdens wandelingen, omdat ik te bang was dat mijn hartslag te snel omhoog zou gaan als ik aan een normaal tempo zou wandelen. Ze moesten eens weten dat ik de volgende ochtend een half uur lang een hysterische huilbui had, gewoon omdat ik te warm had en ik dat met mijn vermoeide hoofd niet meer kon catalogeren onder gewoon te warm maar onder ‘mogelijk in levensgevaar’. Ze moesten eens weten, al die mensen die zo’n foto zien en denken ‘ze heeft het daar goed getroffen’.
“In our familiy portrait, we look pretty happy,” zong Pink een paar keer tijdens de lange uren op de baan tussen Frankrijk en België, en ik weet exact wat ze bedoelt telkens ik naar deze foto kijk.
Hij zegt heel veel. Maar voor mij toch iets heel anders dan voor de buitenwereld.

Advertenties

26 gedachten over “Minder dan duizend woorden

 1. Duizend woorden zijn er verdomme veel denk ik dan. Maar wat komt er aan woorden wel in me op. Brown eyes. Nice brown eyes with a nice smile. En een stapje verder… http://www.youtube.com/watch?v=LlVI7ZNiFlI . Voila. Het aspect man ligt weer achter me. Nog een paar woorden die bij de foto in me opkomen… dat moet Bretagne zijn met die fijne stranden waar het water als het terugtrekt boten op het strand laat liggen.
  Voor de rest zeggen foto’s doorgaans zelden meer dan duizend woorden, tenzij je heel veel tijd hebt om woorden te bedenken 😉

 2. Prachtige foto,……schoon madam,……..Echt waar,…….en met de rest heeft niemand geen affaire, je werkt er hard aan,……..punt!

 3. hé, nice to meet ya, pretty girl! 🙂

  en qua “ze moesten eens weten” doet me denken aan een zin uit een zalig nr van boudewijn de groot:
  “het album met de plaatjes die zo vals getuigen van een blijde jeugd”

 4. Je doet het. Ondanks alle moeilijkheden, ondanks het opzien tegen, ondanks alle energie die het van je vraagt, ondanks het feit dat je hierna waarschijnlijk meer dan uitgeput bent. Je vecht er tegen. En stap per stap zal je er geraken. Never mind alles wat er voor of na kwam, dat moment op die foto, dat heb je gehad!

 5. Ik zie ook een “jonge dertiger” met een vakantie gevoel en een vrouw die er mag zijn……
  Geniet van het moment dat de foto genomen is Nina….elke foto heeft wel zijn verhaal en achterliggende gevoelens…..elk één van ons heeft wel zijn “scheurtjes en barstjes” maar ondanks alles straal je toch op die foto. ‘k weet het is niet altijd even gemakkelijk en het vreet soms energie maar het is bewonderenswaardig dat je het negatieve laat zijn en het positieve behoud…..Je mag best trots zijn op jezelf…..beetje bij beetje wordt je wel degene die je wil zijn.

 6. Heel mooie foto, ivm de rest dat je vertelt, ik ben hier nog niet zo lang dus ik denk dat ik eens moet gaan bijlezen zodat ik het totaalplaatje begrijp :-).

 7. Ik dacht dat ik deze foto ook ‘geliked’ had toen ik hem zag en dat was met de reden eigenlijk wel van “wauw, knap van je. ik zou het niet gekund hebben in jouw plaats”. Echt..

 8. Hallo,
  Je ziet er inderdaad goed uit, maar ik lees heel veel pijn en verdriet in jouw postje, misschien als ik verder lees dat ik het waarom ervan kan achterhalen, maar ik wens jou alvast heel veel sterkte en plezier in wat je nog beleeft.
  Ik kan ook naar foto’s van mezelf kijken en zelfs jaren later nog precies weten hoe kwaad of hoe triest ik er net voor of na was, gelukkig is het die herinnering niet die op het papier blijft hangen hé.
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.