Twee meisjes

JE1524-001

Jaren geleden zei mijn ex dat hij het gevoel had dat er twee meisjes rondspookten in ons huis.

Een paar jaar later kwam er iemand ons huis binnen en zei dat er twee meisjes rondspookten.

Nog eens een paar jaar later vertelde mijn meter me wat er zich tijdens de oorlog in mijn huis had afgespeeld: een gezin met vier kinderen werd uitgemoord, op uitzondering van één meisje. Ze hield zich stil tot iedereen weg was en overleefde zo de moordpartij.

Op het moment dat mijn meter me dat vertelde, zweefde ze zelf tussen leven en dood. Ik klasseerde haar verhaal in eerste instantie onder de praat van iemand die niet meer erg helder was, maar eens thuisgekomen kon ik het niet laten om naar de akte van mijn huis te kijken. Tot mijn grote ontsteltenis vond ik al snel de naam die mijn meter vernoemde terug in de officiële documenten.

Gisteren stootten we bij het planten van een haag op iets wat het deksel van een oude waterput leek. De nieuwe buurman kwam er ook eens naar kijken en begon te vertellen over de geschiedenis van ons klein straatje, die hij helemaal aan het uitpluizen is.

Hij gaf ons een link mee en wat later staarde ik met grote ogen naar mijn eigen gevel, die in een documentaire de achtergrond vormde voor het verhaal van ‘de twee meisjes’ zoals het zich echt afgespeeld heeft.

Het meisje dat zich stil hield? Zij vertelde, in de documentaire ondertussen een bejaarde vrouw, hoe ze het overleefde. En hoe ze had gezien hoe haar moeder, broer en twee zussen geëxecuteerd werden.

Ze bestaan dus echt, de twee meisjes, en volgend jaar in mei is het zestig jaar geleden dat hun drama zich afspeelde op een paar meter van hun, en nu mijn, huis.

 

Advertenties

6 gedachten over “Twee meisjes

  1. ‘k herinner het me nog van je vorige blog ….als je toen eens schreef over het gevoel van de twee meisjes in je huis…..bij het zien van het filmpje wordt ik dan ook wel stil hoor….hechte er toen al geloof aan en nu nog meer….

  2. Jawadde. Fermen toebak. “Iemand (een moeder) die niets op zijn kerfstok heeft zegt dus niet: schiet mij dood maar laat mijn kinderen leven? Sjonge.” Ik zit er onwezenlijk bij te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.