Een uur per dag

135537929

Het ging beter. Het ging zelfs bijna goed. En toen ging het ineens helemaal niet meer, zo ergens tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

“Vanaf nu gaat ge elke dag een uur sporten,” zei de dokter, “daar gaat ge al rap de positieve effecten van voelen.”

Het lief deed mij een beurtenkaart voor groepslessen cadeau en op de voorlaatste dag van het jaar betrad ik voor het eerst sinds lang terug een ruimte waar mensen zich vrijwillig in het zweet werken.

Tot mijn eigen grote verbazing ging, op het moment dat niks meer ging, dat wat ik de andere 363 dagen van het jaar niet had aangedurfd dan weer wel terug.

Sinds die dag kwam ik geheel per ongeluk terecht in een les zumba en moest ik tot mijn schaamte achteraf toegeven dat ik er plezier in had gehad. Zoveel dat ik nog enkele keren terugging ook.
Ik sloeg er alle frustraties van 2013 uit tijdens een les kickboksen.
Ik leerde dat een uur op muziek met halters staan zwaaien ook maar gewichtheffen blijft.
Ik kwam tot de vaststelling dat de pilates die ze in mijn nieuwe tweede thuis geven eigenlijk gewoon yoga is, maar dan zonder ohm en het eren van allerlei goden. Al weerhield dat me er niet van om er de week erna terug te staan en tijdens het opendeurweekend nog een gratis demoles mee te pikken ook.

Maar wat meer is: ik bekeek mezelf met nieuwe ogen.
Want elke dag dat ik in de spiegel kijk, zie ik niet meer dan een vermoeid hoopje ellende. Zwakte. Een teleurstelling.
Bij elke les verdwijnt dat beeld voor een uur. Ik word weer even iemand die mee kan met de rest, ook al is die rest al maanden bezig met die lessen.
Ik kan ook iets, ik ga ook door tot het einde en er zit nog iets van vitaliteit in mij.
Ik kan ook hard aan iets werken en het resultaat ervan zien.

Ik kan ook iets. Ik ben ook nog iemand naast de angsten. Minstens een uur per dag.

Advertenties

12 gedachten over “Een uur per dag

  1. Tuurlijk kan je ook iets…..
    Bij het zeilen met tegenwind ga je ook vooruit ….Wel jij gaat ook vooruit ondanks de soms mindere momenten….je doorzettingsvermogen, je kracht en energie die je door het sporten krijgt, is niet niets maar iets waar je oprecht trots voor in de spiegel kan en mag kijken. Je kan heel veel…..zeker weten!

  2. Helpt het na het sporten niet ook een klein beetje? Ik merk dat ik me nadat ik gesport heb toch een paar uurtjes minder angstig voel. Ik hoop dat dat ook voor jou geldt. Ik hoop ook dat je je snel weer beter voelt, ook naast de sportles.

    1. Sporten was door mijn angstaanvallen tot voor kort ‘gevaarlijk’ in mijn hoofd, en het blijft na elk uur nog altijd een beetje bekomen. Maar tegelijk is het inderdaad wel een oppepper!

  3. Ik ken niemand met zoveel energie en daadkracht als jij! Die van de trappen sprint, dingen aanpakt met een overdosis daadkracht, boordenvol ideeën zit, … Blij dat sporten je dit opnieuw laat zien! You rock ook met (zelfs dankzij) je menselijke hoekje af 🙂

  4. sport (lopen in mijn geval) is ook een nood bij mij om mijn hoofd gezond te houden. Een week niet gelopen is een warrige kop. Veel succes ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.