Vandaag

108913581

Vandaag 20 jaar geleden verloren 10 Belgische families hun vader, broer, zoon, man.
Ik kreeg die dag te horen dat ik mijn eigen vader twee dagen later zoals elk jaar een gelukkige verjaardag zou kunnen wensen. Gelukkig met een wrange bijsmaak, maar toch.

Vandaag 20 jaar geleden was het nog maar enkele weken geleden dat ik hem uitwuifde op Melsbroek, waar hij op het vliegtuig richting Rwanda stapte voor zijn missie.
Ik was 14, het was heel vroeg ’s ochtends en ik had die dag nog een examen af te leggen.
Dat gaat zo, als dochter van een militair slash blauwhelm. Uitwuiven, examen afleggen en er verder niet te veel bij nadenken. Ze weten wat ze doen, het is een job als een ander en over een paar maanden zijn ze weer thuis.
Alleen kwamen 10 van hen deze keer niet meer thuis.

Vandaag 20 jaar geleden hebben wij ontzettend veel geluk gehad.

Vandaag, 20 jaar later, sta ik daar toch nog eens bij stil.

Advertenties

9 gedachten over “Vandaag

  1. Het doet je inderdaad nadenken….. jaren later sta je er bij stil en krijg je toch een andere kijk……”Geluk hebben” krijgt zo wel een speciale en waardevollere betekenis.

  2. 20 jaar geleden was mijn vader met zijn vader daar om de reis van hun leven te beleven. Dat werd het ook, zij het op een totaal andere manier dan verwacht. Na 1 dag braken de rellen uit, de rest van de tijd brachten ze door in de ambassade… 20 jaar later lees ik deze tekst en voel ik op slag weer de angst die ik als 9 jarige voelde voor we wisten dat ze veilig zaten. Inderdaad, wij hadden ferm veel geluk.

  3. Ik was 11 jaar en wist niet echt goed wat er gebeurd was, maar ik weet wel dat Pa toen woedend was. Hij was para toen en kende iemand die er toen bij was (bij de 10). Hij stond te roepen in de keuken dat hij ‘de vlieger’ op wou gaan om daar wraak te gaan nemen (zijn echte woorden zijn te gemeen om hier te plaatsen) en Ma steeds maar huilen…
    Het was jaren later dat ik maar pas hoorde over wat er juist gebeurd was en wat Pa daar wou gaan doen. 😦

  4. Wat daarginds gebeurd is, dat behoort tot de zwartste bladzijden van niet alleen de Rwandese maar ook de Belgische geschiedenis… iets wat ze je trouwens niet vertellen in de geschiedenislessen (of toch niet in de mijne). Je vader heeft echt heel veel geluk gehad, oef!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.