#kthxbye

173805091

Vroeger was ik niet de meest vriendelijke klant die verkopers aan hun kassa kregen. Het was niet zo dat ik ronduit onvriendelijk of slecht opgevoed was, ik was gewoon letterlijk te verlegen om hen luidop te begroeten en bedanken. Ik maakte mij er vanaf met een schuchtere knik in hun richting die hen waarschijnlijk meer wel dan niet ontging, waardoor ik vermoedelijk als de zoveelste onbeleefde en arrogante klant van die dag beschouwd werd.

Dat veranderde pas toen ik als prille twintiger aan de andere kant van de kassa terechtkwam. Helemaal gedrild om de mensen honderden keren per dag zo vriendelijk mogelijk te woord te staan, viel mij pas op hoeveel klanten nog niet de moeite namen om me aan te kijken, laat staan een vriendelijk woord te wisselen. Zelf ondervinden wat een verschil een simpele ‘bedankt’ kan maken, was genoeg motivatie om mij eindelijk over mijn absurde verlegenheid te zetten en een aangename klant te worden.

Sindsdien maak ik oogcontact met verkopers, begroet ik hen, bedank ik hen na het afrekenen voor hun diensten en wens ik hen op vrijdag en zaterdag een prettig weekend toe. Het is iets dat ik heel bewust doe, maar waar ik verder niet bepaald over loop na te denken.

Iemand anders deed dat wel, en vond de wijze les die erachter schuilgaat. Zijn naam was Khalil Gibran en hij goot het in een treffend citaat:

Ik heb stilte geleerd van de praatzieke, tolerantie van de onverdraagzame, en vriendelijkheid van de onvriendelijke.

Hij heeft overschot van gelijk. Het waren de minder aangename klanten die mij ertoe aanzetten zelf een aangenamere klant te worden. En het zijn vaak de meest negatieve mensen die mij doen nadenken over hoeveel negativiteit ik zelf over de wereld wil uitstorten. Zo weinig mogelijk, liefst.

Hartelijk bedankt voor het inzicht he, Khalil. En nog een prettige dag verder.

Advertenties

6 gedachten over “#kthxbye

  1. Als er je af en toe een spiegel wordt voorgehouden, daar kan je alleen maar van leren op voorwaarde dat je er jezelf voor openstelt. Zoals jij gedaan hebt. Dat maakt ‘de winkelervaring’ langs beide kanten aangenaam!

  2. Kijk eens aan… ooit schuchter en verlegen… wie had dat ooit gedacht ? Maar het klopt helemaal. Ergens on the road heb ik dat ook beseft. Vriendelijk zijn kost geen geld is meer dan een boutade.

  3. Langs de ene kant ben ik vaak ook te verlegen om vriendelijk te zijn 🙂 maar langs de andere kant zit ik met een irritante empathie die me in de schoenen van de ander plaatst waardoor ik wel vriendelijk goeiedag moet zeggen… Moeilijke combinatie soms!
    Maar kijk, alvast één vriendelijke klant extra, nog even en iedereen gaat met de glimlach naar de winkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.