Eat pray love

eat-pray-love-movie-poster1-575x260

Mijn lijst met nog te lezen boeken is eindeloos. Eentje dat ik onlangs van de lijst kon schrappen, is ‘Eat, pray, love’ van Elizabeth Gilbert. Een vrouw die na haar scheiding op zoek gaat naar zichzelf in 3 verschillende landen en daarbij een paar bijzonder spirituele ervaringen en amoureuze ontmoetingen heeft; meer drama is er niet nodig om mijn aandacht te trekken. De verwachtingen waren hooggespannen, maar nu ik het gelezen heb, ben ik er niet helemaal uit wat ik ervan moet vinden.

Het eerste deel van haar boek gaat over haar tijd in Italië, waar ze de taal leert, wat vrienden maakt en kilo’s ‘gelato’ eet. Bij momenten doet dit deel aan als taal- en reisgids of geschiedenisboek, op andere momenten lijkt het een luchtig romannetje en tussen de bedrijven door gaat het over het zware verdriet en de vele angsten waarmee ze geconfronteerd werd tijdens haar scheiding.
Het is allemaal heel openhartig geschreven en daardoor erg herkenbaar, maar tegelijkertijd moest ik me door veel informatie worstelen over de streek waar ze verbleef die ik liever in een heel ander soort boek had gelezen.

Na haar tijd in Italië reist ze door naar India, waar ze een paar maanden in een ashram verblijft. Hier gaat het uiteraard vooral over de spirituele reis die ze aflegt. De fragmenten met diepgang worden afgewisseld met humoristische, nuchtere dialogen zodat het nooit te zwaar wordt.

Ze rondt haar zoektocht af op Bali, waar het spirituele aspect nog nazindert maar waar de liefde op de voorgrond treedt. Doorheen beide verhalen loopt ook het verslag van een project dat ze daar op poten zet en waarvan het verloop tot op het einde spannend blijft.

Al bij al vond ik het zeker geen slecht boek, maar wat mij betreft had ze het in een paar tientallen pagina’s minder mogen vertellen ook. De mix van allerlei soorten verhalen op verschillende levensgebieden maakt dat het voor iedereen en niemand geschreven lijkt te zijn. Als ik over de liefde, spiritualiteit en de grote vragen des levens wil lezen, loop ik naar een hele andere afdeling boeken dan wanneer ik een reisgids over Italië wil lezen, zoiets.

Of ben ik nu autistisch bezig en heb ik daardoor het magistrale van dit boek compleet gemist?

Advertenties

8 gedachten over “Eat pray love

      1. Absoluut,….ze gaan niet door tot de kern, terwijl zij net op zoek is naar de kern of de essentie van het leven,….

      2. Als hij ooit nog eens op tv is, wil ik hem wel zien maar ik ga er mijn geld alleszins niet aan geven…

  1. Ik lees altijd alle boeken waarin ik begin uit. Dit niet. Meer nog – ik zat al in deel 3 toen ik er genoeg van had. Al dat spiritueel gezever (no offense als ik nu iemand per ongeluk zou beledigen, da’s niet mijn bedoeling), het kon me niet meer boeien eigenlijk. Misschien probeer ik het ooit nog eens opnieuw maar er zijn volgens Goodreads nog 1165 die ik wil lezen. Misschien daarna 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.