Efficiënt solliciteren met Evernote

Evernote

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe job is er niet veel voor nodig om het overzicht te verliezen tussen alle vacatures, verstuurde en nog te versturen brieven. Vroeger had ik al een vrij goed georganiseerd systeem, maar sinds de komst van Evernote is het er alleen maar makkelijker op geworden dankzij de mogelijkheid om verschillende mappen en submappen aan te maken, te organiseren en bijlagen en links toe te voegen.

Ik begon met een map – of notebook zoals ze bij Evernote zeggen – aan te maken die ik, u raadt het al, de naam ‘Jobs’ gaf. In die map stopte ik een aantal submappen voor elke stap in het proces van het vinden van een nieuwe job:

Vacatures

De eerste stap bij het zoeken naar ‘een nieuwe uitdaging’ zoals dat zo lyrisch omschreven wordt, is uiteraard een paar jobsites afschuimen. Alle kanshebbers kopieer ik eerst naar de map ‘Vacatures’, waar ik ook direct de link naar de vacature en eventueel naar het bedrijf in kwestie bijvoeg. Deze stap voer ik in bulk uit; alles wat interessant lijkt openklikken, kopiëren naar Evernote en op naar de volgende. De details zijn voor later.

Check mogelijkheden

Ik bekijk ook regelmatig vacatures in andere sectoren. Niet zozeer om mezelf depressief te maken door functies te bekijken waar ik niet voor in aanmerking kom, maar wel om eens te kijken of er interessante bedrijven tussen zitten voor spontane sollicitaties, stages of informatie voor later, al dan niet in het kader van mijn opleiding. Deze gaan in de map ‘Check mogelijkheden’, die ik daarna weer links laat liggen tot er wat relevante brieven de deur uit zijn.

Sollicitatiebrieven

Eens ik alle sites doorzocht heb op nieuwkomers, gaan ze allemaal dicht en ga ik naar de map ‘Vacatures’. Daar ga ik systematisch alles af wat ik heb opgeslagen. Vacatures die bij nader inzien toch niet zo interessant zijn, gaan de prullenbak in, voor de anderen begin ik aan een sollicitatiebrief.

Direct na het mailen van een brief verhuist de vacature zelf naar de map ‘Sollicitatiebrieven’ en voeg ik de verzonden brief als bijlage toe. Op die manier zie ik mijn lijst met nog af te handelen vacatures mooi slinken en kan ik de brief nog eens bekijken wanneer ik uitgenodigd word voor een gesprek. In één klik kom ik van hieruit ook op de site van het bedrijf terecht zodat ik daar wat kan rondsnuffelen voor een sollicitatie.

C.V.’s

Eens de brief is opgesteld, ga ik naar mijn map ‘C.V.’s’. Ik heb in het verleden verschillende cursussen gevolgd die niet voor elke functie waarvoor ik solliciteer even relevant zijn. Daarom heb ik in deze map een aantal verschillende versies van mijn C.V. opgeslagen waar ik de ene keer eentje uitkies die mijn opleiding gezondheidscoach in de verf zet en een andere keer voor diegene ga waarin mijn schrijfcursussen wat meer benadrukt worden.

Ze staan allemaal als pdf klaar om te versturen, maar ik hou ze ook allemaal bij als Word-document om snel aanpassingen aan te brengen waar nodig.

Na het mailen voeg ik ook altijd mijn C.V. toe aan het bestand in de map ‘Sollicitatiebrieven’ zodat ik voor een gesprek nog exact weet welke C.V. ik naar het betreffende bedrijf mailde.

The talk

Ik maakte ook een map ‘The talk’ aan. Hierin bewaar ik wat bestanden waarin de meest gestelde vragen tijdens sollicitaties opgelijst staan met al een paar antwoorden, die ik voor elk gesprek nog eens doorneem en aanpas aan de vacature.

Word ik tijdens een gesprek overvallen door een vraag waar ik niet op gerekend had, komt die hier achteraf ook in terecht. Zo kan ik op een gepast antwoord broeden voor als mij ooit een gelijkaardige vraag wordt gesteld tijdens een volgende sollicitatie. Een gewaarschuwd vrouw…

Done!

Is de hele zaak afgehandeld, zij het door een njet van een bedrijf, zij het door een nieuw contract, dan verhuist alles naar ‘Done’, waar ik het nog een tijd bewaar. Wanneer ik last heb van een writer’s block vind ik daar een schat aan inspiratie, en als ik ooit moet aantonen dat ik wel degelijk op zoek ben naar een job, ligt al mijn bewijsmateriaal daar mooi verzameld.

Voorlopig is deze map gevuld met njets, maar ooit komt daar ook een dikke yes in terecht. Aan mijn gebrek aan organisatie zal het alleszins niet liggen.

Of heeft iemand anders nog een beter systeem?

Advertenties

14 gedachten over “Efficiënt solliciteren met Evernote

  1. Amai….indrukwekkend systeem hoor….gestructureerd en overzichtelijk….Zou het niet beter kunnen….Alleen al voor dit systeem zou je “de job” moeten krijgen ongeacht voor welke job je solliciteert.
    Nee ..als ik ooit nog eens op zoek moet of wil dan is het “copy and paste” ze van jou systeem 😉

  2. Ik hou het bij een simpel mapje in mijn outlook waar alle verzonden en beantwoordde mails in terecht komen. Erg onder de indruk van jouw systeem dus!

    1. Dat systeem is meer dan voldoende, maar dan schiet ik in de stress omdat ik de vacature niet direct vind wanneer ik word uitgenodigd voor een gesprek ofzo 🙂

  3. Wauw! Ik ben momenteel ook aan het solliciteren en heb totaal geen systeem om dat allemaal bij te houden. Ik loop er dan ook in verloren en ben al lang kwijt waar ik nu al wel of niet op heb gesolliciteerd. Ik ga dit systeem dan ook van je lenen. Ik werk namelijk al wel met Evernote maar zit nog een beetje in de ontdekkingsfase: dat je bijlagen aan een notitie kan toevoegen had ik bijvoorbeeld nog niet ontdekt. Merci voor deze handige en vooral praktische uitleg. Je hebt er al minstens 1 persoon mee geholpen.

    1. Hoera! 🙂 Het lijkt veel werk, maar die notitieboeken aanmaken duurt 2 minuten en daarna is het gewoon kwestie van alles in de juiste map te droppen. Bestanden kan je gewoon van je bureaublad naar het tekstvak in Evenote slepen, easy peasy. Veel succes met de zoektocht!!

  4. Supersysteem dat ik ook voor allerlei zaken gebruik,……en zoiets organiseren en op poten zetten vind ik geweldig!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.