JOMT #7: Waar zowel de SSRI’s als ik faalden

IMG_4939

In de reeks ‘Just one more time’ beschrijf ik de weg die ik afleg om te genezen van een angststoornis. Een kleine inleiding op de reeks is hier te vinden, de voorgeschiedenis hier

‘Zo kan het echt niet meer verder’, dacht ik nadat ik na amper 2 maanden werken weer thuis zat.

Voor de tweede keer op een jaar tijd was ik ziek geworden, had ik een job verloren en liep ik een klein trauma op. De eerste keer door de angststoornis, de tweede keer door iets wat niet veel meer nodig had om uit te groeien tot een ware depressie.

De laatste dagen van 2013 waren gitzwart.

Ik wist wat me te doen stond: dat wat ik al een jaar had proberen af te wenden. Ik nam wat tijd om om mezelf te rouwen en haalde vervolgens medicatie in huis.

Er gebeurde iets geks, de dag dat ik mezelf voor het eerst zover kreeg om de medicatie in te nemen. Ik had het euforische gevoel dat ik de wereld aankon, terwijl die pillen nu ook weer niet zó fantastisch zijn. Bovendien zijn de positieve effecten van die medicatie pas na een paar weken voelbaar.

Er was dus nog iets anders, die dag. Er was opluchting. Al die tijd had ik in mijn eentje moeten vechten, maar vanaf die dag kon ik het voor een deel overlaten aan medicatie. Ik moest niet langer alleen proberen sterk te zijn, ik had een bondgenoot gevonden waarop ik kon leunen op dagen dat ik zelf de kracht niet vond om overeind te blijven.

De euforie ging na een paar weken over in een vrij stabiele gemoedstoestand en de angstaanvallen ebden stilaan weg. De medicatie deed wat ze hoort te doen: het leven weer quasi normaal maken.

Waarom ik dan een jaar heb gewacht om dat mirakelspul in huis te halen? De grootste reden haalde ik net al aan: de pillen maakten het leven weer normaal. De pillen, niet ik. Zij zijn de pleister op de wonde die de symptomen verlichten maar de ziekte niet wegnemen, want dat kan alleen ik doen. Het wordt allemaal wat verdoezeld, maar onder die laag van pillen is het er nog altijd, ergens diep weggestopt in mijn hoofd. Het zal er blijven zitten tot ik de oorzaak weggewerkt krijg.

Het feit dat ik de oplossing nog altijd niet in mezelf vond, maakt mij heel kwetsbaar voor de toekomst. Het is mooi om te geloven dat dit mij nooit meer overkomt, maar ik moet daar realistisch in blijven: ik zal levenslang gevoelig blijven voor angststoornissen.

De volgende keer dat er veel dingen in mijn leven veranderen, zelfs positieve dingen, zal ik weer gevaar lopen om opnieuw in die hel van angst gevangen te raken. Doordat ik me er nog altijd niet zelf kan tegen wapenen, is de kans groot dat het ook de volgende keer weer uit de hand loopt.

Het enige wat ik nu al kan doen, is mijn voordeel halen uit mijn koppigheid om het een jaar lang zelf te proberen bestrijden. De grote magische oplossing vond ik niet in dat jaar, maar wel al veel kleine stukjes van de oplossing die ik voorheen niet vond.

Ik hoop dat ze de volgende keer genoeg gaan zijn, al die kleine stukjes samen. Ik hoop het echt.

Advertenties

8 gedachten over “JOMT #7: Waar zowel de SSRI’s als ik faalden

  1. De euforie… Nog maar een paar maanden geleden voor mij…. Wat beschrijf jij toch vreselijk mooi hoe het is en hoe het voelt. Ik hoop het ook voor jou. Dat al die kleine stukjes bij elkaar voldoende gaan zijn.

  2. De wijsheid die je nu hebt zorgt voor een heel stevige basis en zal je ook al een stuk verder brengen, mocht het nodig zijn. …vele kleine stukjes maken één groot geheel om sterk te staan als het misschien terug de kop op steekt….
    Zeker weten dat je ze de volgende keer terug de baas zal kunnen!
    Maar ik duim gewoon voor je dat ze wegblijven…..

  3. Ik hoop het ook. Lijkt me idd een grens die je over moet, beginnen met medicatie. Maar alle geluk heb jij je er overheen kunnen zetten en zorgt het zelfs voor opluchting om te weten dat je altijd wat hulp kan krijgen van medicatie :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.