Geen tijd, plaats of vorm bis

tijdplaatsvorm

Het filmpje van Marina en Ulay dat ik vorige week postte, blijft reacties uitlokken. Het wordt herblogd, er wordt over gepraat op Twitter. Mensen vragen zich af of ze terug samen zouden zijn en waarom ze überhaupt ooit uit elkaar gingen.

Het verbaast mij allemaal een beetje. Ik ben namelijk zo’n verwend nest voor wie dat soort houding naar elkaar toe de norm is. Het eerste wat ik namelijk dacht toen ik het destijds voor het eerst zag, was dat mijn ex en ik exact hetzelfde zouden reageren als we elkaar na zo’n lange tijd zouden terugzien.

We zijn 10 jaar heel gelukkig geweest samen, en ineens waren we het niet meer. Dat lag niet aan hem, dat lag niet aan mij. Dat lag aan het feit dat de mensen die we elk afzonderlijk geworden waren niet meer als partners bij elkaar pasten. Het mooiste geschenk dat we elkaar konden geven, was de vorm van onze relatie zoals we die kenden loslaten, zonder rancune naar elkaar toe.

Een breuk gaat immers nooit over 1 of zelfs 2 mensen, het gaat altijd om de combinatie van 2 mensen. Het is niet omdat onze combinatie niet werkt, dat er geen liefde (meer) is. En het is niet omdat er liefde is, dat die liefde in relatievorm gegoten moet worden.

Liefde heeft geen vorm nodig.

Nu, 5 jaar later, zie ik hem nog altijd even graag als toen, maar de behoefte om daarom onder hetzelfde dak te wonen is lang geleden verdwenen. Hij woont op 100 meter van mij, maar van alle vrienden die ik heb, is hij degene die ik het minst vaak zie. Letterlijke fysieke nabijheid is een detail dat niet relevant is voor wat wij voor mekaar betekenen.

Liefde heeft geen tijd of plaats nodig.

Mensen denken dat misschien nodig te hebben, maar liefde heeft daar allemaal zo geen behoefte aan. Door het filmpje van Marina en Ulay terug te zien en de reacties te lezen, besef ik opnieuw hoe dankbaar ik mag zijn dat ik die behoeftes heb kunnen loslaten en daardoor ruimte liet voor liefde. Gewoon, zoals ze is.

Zonder tijd, plaats of vorm.

Advertenties

11 gedachten over “Geen tijd, plaats of vorm bis

  1. Mooi geschreven. Ik was ook verbaasd over sommige reacties. Het waarom ze niet meer bij elkaar zijn of waarom zij hem niet achterna liep. Jij legt het mooi uit. Liefde heeft geen tijd, plaats of vorm nodig.

  2. loslaten is de mooiste en puurste vorm van liefde,…..heb het ooit ook moeten doen en ik weet dat wanneer ik hem ooit nog eens zie, het de reactie uit het filmpje zal zijn,…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.