#boostyourpositivity: 6 shortcuts

shortCut
soucrce: Saval Niveshak

 

De #boostyourpositivity challenge van deze week gaat over de shortcuts die we gebruiken om het leven makkelijker te maken. Eigenlijk heb ik geen echte shortcuts, ik doe gewoon alles direct en denk af en toe eens na over de logische volgorde van dingen. Maar voor wat het waard is, my 2 cents:

1. Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus mijn dag begint al de avond ervoor. Ik ben namelijk geen fan van ’s ochtends vroeg al direct in de stress te schieten, dus alles wat ik tijdens de ochtendspits nodig heb, leg ik ’s avonds al klaar. Na mijn douche geen getwijfel over de outfit van de dag, want die ligt al in de badkamer, en tijdens het ontbijt geen gehaast om ook een lunch te maken want die heb ik maar uit de frigo te pakken.

Ik calculeer altijd wel een paar minuten in mijn ochtendritueel in voor noodgevallen, maar die heb ik nooit nodig dus ik gebruik die extra tijd meestal om de avondspits al voor te bereiden. Dat levert mij op zijn beurt ’s avonds weer tijd op om de volgende ochtend voor te bereiden zodat ik nooit last minute voor onaangename verrassingen kom te staan. Dat scheelt op maandbasis toch een paar doden en gewonden, schat ik.

2. Voor alles een tijd en een plaats

Na het eten ruimt ge af en denkt ge: pfft, ik zou moeten afwassen maar ik heb echt geen zin. Voor ge gaat slapen loopt ge nog eens langs het aanrecht en denkt ge datzelfde. Als ge ’s ochtends de keuken in loopt, denkt ge het nog eens. Als ge ’s avonds thuiskomt en ge wilt koken, kunt ge niet direct beginnen want ge moet eerst uw kommen en een bord afwassen.

Serieus, ik vind dat de grootste onzin die er bestaat, want dan heeft die afwas u vier keer energie gekost en daar doe ik niet aan mee. Gewoon verstand op 0 en alles direct doen, dat geeft mij tonnen meer energie.

Zo gaat alles wat ik heb gebruikt ook altijd direct weer op zijn vaste plaats. Naast het feit dat ik gewoon geen rommel verdraag, verlies ik ook nooit tijd met naar mijn sleutels te zoeken. Yep, ik kom dicht in de buurt van het perfecte huisvrouwtje. En ik ben ook gewoon neurotisch over structuur en orde.

3. Evernote

Ik schreef al eens over hoe ik Evernote gebruik om mijn sollicitatieboekhouding bij te houden, maar zo ongeveer half mijn leven zit in die app opgeslagen. Voor alles wat ik niet direct vind, is er dus één simpele oplossing: Evernote openen.

weekmenu

4. Weekmenu

Het is een beetje een hype geweest, maar niet zonder reden. Eén keer per week neem ik mijn agenda erbij, bekijk ik wie wanneer thuis is om te eten en op basis van die planning maak ik een weekmenu op.

Ik ga in één moeite ook langs kasten, frigo en diepvries om te zien wat ik moet kopen en zo heb ik op een paar minuten tijd ook een failproof boodschappenlijst klaar voor een hele week.

Ik denk ook altijd eens na over de restjes: als ik iets maak met rauwkost, weet ik dat ik altijd nog een halve komkommer en krop sla overhoud, dus dan zet ik ook wraps en kipfilet op de boodschappenlijst zodat ik de dag erna ineens ook een gezonde lunch heb zonder iets te moeten weggooien.

5. Energie

De dingen die op een dag moeten gebeuren, zijn grofweg in 2 categorieën in te delen: fysiek werk en zittend werk. Zoals ik al eerder zei: ik verspil niet graag mijn energie en tijd als het niet nodig is. In de mate van het mogelijke stem ik mijn werk dus af op mijn energiepeil doorheen de dag. Als ik iets wil studeren maar ik val bijna in slaap boven mijn boeken, schiet het niet echt op. Dan ga ik liever iets actiever doen dat nog moest gedaan worden, zoals naar de winkel gaan, en probeer ik het daarna met een frisser hoofd opnieuw. Kennis over uw energiepeil is het begin van alle wijsheid, neem het van mij aan.

6. Gezond verstand

Eigenlijk hebt ge alleen maar uw gezond verstand nodig om alles een beetje vlot te laten verlopen. Als ge weet dat ge morgen geen tijd hebt om te koken, maakt ge vandaag gewoon een extra grote portie en warmt ge morgen de rest op. Als ge de kattenbakken moet leegmaken, gaat ge niet eerst stofzuigen want dan zit ge met een propere vloer maar ook wel met een spoor van korrels die bij het uitscheppen naast de kattenbak belandden. Enzoverder enzovoort.

Enfin. ’t Is echt niet moeilijk, ge moet het gewoon doen. Maar ook dat wist ge al he?

Advertenties

12 gedachten over “#boostyourpositivity: 6 shortcuts

  1. Weten zeker wel, maar het dan ook nog doen. Dat plannen is voor mij sinds mijn burn-out ontzettend moeilijk geworden. Ik hoop dat het ooit nog beter lukt dan nu.

  2. Ja ja kan er me ook wel in vinden…..’k zie het beetje als structuur in je leven hebben….al lachen mijn collega’s op het werk soms wel met me als ik begin over structuur 🙂 Soit in de puntjes 1, 2, 4 en 6 herken ik me volledig.

  3. Ja, dat uitstellen is een energievreter he. Probleem is dat ik dan soms echt de energie niet heb en ja, dan is één keer uitstellen niet erg; alleen verval ik dan heel snel in een “goh ja, ’t is nu al uitgesteld, ’t kan dan nog wel een dag langer wachten ook”. En voor ik het weet, ben ik een week verder en erger ik mij al een week aan x of y dat in de weg ligt of nog moet gedaan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.