#boostyourpositivity: Relax!

relax

We boosten nog een laatste keer de positivity, en wel met het thema ontspanning. Hoe, waar en wanneer ik het doe:

– De gemakkelijkste manier om te ontspannen is domweg in de zetel neerploffen en de tv opzetten. Buiten eens zappen moet ge er niet voor bewegen, en nadenken moet ook al niet. Hoeveel ontspannender kan het zijn, right?

– Het vraagt net iets meer inspanning wegens bladzijden omdraaien (ik doe niet aan e-readen) en er iets meer uw hoofd bij houden soms, maar ik kan ontzettend genieten van een uurtje vroeger naar bed te gaan en nog een boek te lezen.

– Mijn planning hou ik ’s avonds liefst zo leeg mogelijk, zeker nu ik al 2 avonden per week pas om 11 uur ’s avonds thuiskom van de les. Dat het overdag druk is, maakt mij niet veel uit, maar stiekem heb ik er een bloedhekel aan om ’s avonds nog de deur uit te moeten. De avonden dienen voor mij om te ‘unwinden’ van de dag en stilaan richting nacht te gaan.

– Als het slapen niet wilt lukken, krijgt naar een meditatie of ASMR-video luisteren op mijn telefoon mij meestal wel van stress naar zen.

– Kaarsen hebben ook een ontspannend effect op mij. Eens het buiten donker is, probeer ik sowieso om binnen in de mate van het mogelijke ook zo weinig mogelijk licht te maken. Er zijn echter zo van die avonden dat ik probeer én tv te kijken én heel Tinternet vanbuiten te leren én tijdens de pauzes op tv nog rap een vat was in te steken of op te ruimen, waardoor ik het gevoel heb dat ik geen seconde rust heb gehad terwijl ik niks echt gedaan heb. Op zo’n momenten hoop ik soms dat de elektriciteit eens uitvalt, zodat ik niet anders kan dan in de stilte en bij het schemerlicht van een paar kaarsen iets te lezen.

– Als het huishouden en de administratie onder controle zijn, heb ik het gevoel dat ik alles onder controle heb. Een illusie, maar één waar ik graag intrap om de stress van mij te laten afglijden.

– Mijn papiertjes schrijven voor mijn Jar Project wil ook al eens helpen. Het mooiste van elke dag opschrijven is verbazend relaxerend. Schrijven tout court is verbazend relaxerend wat mij betreft.

– Crèmekes smeren op gezicht en lijf doet voor mij ook de tijd altijd een paar minuten stilstaan voor hij de rest van de dag vliegt.

– Naar Jack & Suki kijken. Zelfs als ze gewoon liggen te slapen vind ik het nog geweldig om daar naar te kijken en aan niks anders te denken.

– Eigen stoef stinkt, maar als tiener kon ik vrij goed tekenen. Ik heb het helaas verleerd, maar een paar jaar geleden vond ik the next best thing: de kleurboeken voor volwassenen. Ik moet er net genoeg mijn hoofd bij houden om niet te beginnen piekeren, maar tegelijkertijd is het repetitief genoeg om een ontspannend effect te creëren.

– En als laatste het compleet tegenovergestelde van al die indoor ontspanning: een nieuwe stad ontdekken. Helemaal opgeslorpt worden door al die nieuwe indrukken waardoor ik niet anders kan dan in het moment te zijn en er geen ruimte is om bezig te zijn met dingen die spelen of moeten gedaan worden.

De alerte lezer heeft het ongetwijfeld opgemerkt: introvert als ik ben, komen er bij mijn manieren van ontspannen geen andere mensen aan te pas. Laat mij maar gewoon in mijn eigen wereldje kruipen en alles is ok. Ik heb eindelijk aanvaard dat feestjes afschuimen, grote groepen mensen en oppervlakkige gesprekken met eender wie niet mijn idee van ontspanning is na een drukke dag of week, maar nu ben ik wel benieuwd: op welke manieren is de aanwezigheid van anderen voor jullie ontspannend?

source image: DriverLayer
Advertenties

11 gedachten over “#boostyourpositivity: Relax!

 1. Dat laatste heb ik ook hoor. Ik heb echt tijd alleen nodig om weer op te kunnen laden.
  Weet je wat ik ng mis, en wat ikzelf ook vergeten was te vermelden in mijn reactie aan Tiny haart post hierover: bloggen!
  Gewoon alles even lekker van je af schrijven. Heerlijk. Knap ik zo van op. Jij ook?

 2. Ik blijf lopen heel ontspannend vinden of andere sporten, hersenloze tv, ook schrijven dat ik stilaan begin te missen 🙂 en ook ik mijd het liefst drukke plekken met veel mensen en oppervlakkige gesprekken, niks voor mij,…..en na een drukke dag vind ik het fijn om me even af te zonderen,……om op te laden 🙂

 3. Met een kleurboek voor volwassen kan ik ook wel eens mijn hoofd leeg maken….wegens gelijk dat je zegt, zo geconcentreerd bezig zijn en aan niks anders kunnen denken ….Bij mij is het ontspannen echter ook altijd zonder “anderen”….is het aard van het beestje denk ik :-)….Eén uitzondering daarop….als ik naar een voetbalmatch ga zien…..winnen of verliezen….als ik goed voetbal zie…kan ik ook wel ontspannen…. 🙂

  1. Vergeet niet af en toe wat te eten en te slapen he! 🙂 Visualisaties willen bij mij niet zo goed lukken, ik moet alles zo concreet mogelijk ‘zien’ dus verlies ik me in details en schiet het zijn doel voorbij. Jammer, want het lijkt me echt leuk om te kunnen!

 4. De aanwezigheid van anderen kan héél ontspannend zijn als het mensen zijn waar je perfect jezelf bij kan zijn: je partner, kinderen, goede vriend of vriendin. Dat is genieten, samen eten, iets drinken, filosoferen over het leven. Maar ik heb ook echt tijd alleen nodig: meditatie, bloggen (heeerlijk), lezen, wandelen,fietsen, het mag allemaal alleen; Maar niet altijd alleen.

 5. Goh, door te verhuizen is ons sociaal leven helemaal weggevallen (op dat ene weekend elke maand / twee maanden in België na) en dan kan wel eens sociaal contact hebben (vb. in een German study group ofzo) ook wel ontspannend zijn, omdat het een beetje “vrijblijvend” gebabbel is. Maar zet mij vb. op een studiedag waar ik het gevoel heb dat iedereen iedereen kent en ik krijg stress omdat ik “moet” praten (ah ja, want netwerken is belangrijk). Brrr!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.