De vrouw die autisme vertaalde

temple-grandin

Temple Grandin heeft zich nooit door haar autisme uit het lood laten slaan.

Toen ze op de boerderij van haar tante zag hoe ze daar het vee kalmeerden door hen in een kleine box te laten staan, bouwde ze een gelijkaardige machine voor zichzelf. Op die manier maakte ze haar tijd op de universiteit, die behoorlijk zwaar was omdat ze de interacties tussen mensen niet goed begreep, draaglijk voor zichzelf.

Door die ontdekking was haar interesse in hoe vee zich voelt, gewekt. Ze ontwierp op onnavolgbare wijze een systeem dat voor de dieren humaner was en voor de veehouders minder verlies betekende. Ondertussen maakt ongeveer de helft van de Amerikaanse veehouders gebruik van haar systeem.

Daar bleef het echter niet bij. Ze leerde zichzelf aan hoe ze zich in een sociale context hoort te gedragen en, wat misschien nog wel het belangrijkste is, ze heeft een manier gevonden om autisme te vertalen voor de ‘gewone’ mens.

Ze kan glashelder uitleggen wat er in haar hoofd omgaat wanneer ze iets hoort of ziet en op scherpe wijze het verschil schetsen met wat er in diezelfde situatie in het hoofd van mensen zonder autisme omgaat. Haar website en/of haar TED Talk, waar ze als ervaringsdeskundige raad geeft, zullen voor wie met (mensen met) autisme te maken heeft ongetwijfeld zowel herkenbaar als verhelderend zijn.

In 2010 werd haar leven verfilmd onder de nogal vanzelfsprekende naam ‘Temple Grandin’.

Ik zag de film onlangs en was behoorlijk onder de indruk. Niet alleen van hoe deze vrouw zich een weg door het leven heeft gebaand, maar ook van de manier waarop actrice Claire Danes in de huid van Temple kruipt. Ze deed dat op zo’n overtuigende manier dat ik pas na een kwartier in de gaten had dat zij het was. Haar prachtprestatie, en de film in zijn geheel, werden dan ook niet voor niets beloond met verschillende prijzen.

Een echte aanrader wat mij betreft, ook voor mensen die niks hebben met autisme. Of met vee.

source image: HBO

Advertenties

4 gedachten over “De vrouw die autisme vertaalde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.