11 dingen die ik nog niet vertelde

IMG_6505

Lang, lang geleden, toen de kippen nog tanden hadden, kreeg ik van het brein achter de lekkerste blog van Vlaanderen de Liebster award. Alle regels die daarbij komen kijken, lap ik vlotjes aan mijn laars, maar de originele vragen die ze verzon, beantwoord ik met plezier.

Kwestie van u 11 dingen te vertellen die u volgens mij nog niet wist over yours truly.

1. Wat is je allereerste herinnering?

Ik denk – want herinneringen zijn niet altijd even betrouwbaar – dat dat de tijd is die ik doorbracht bij mijn meter voor en na school tot mijn ouders thuiskwamen van hun werk. Ik was daar heel graag, want ik ben een kleine kopie van mijn meter: gesteld op rust, liever nooit te lang van huis weg en altijd omringd door boeken en katten.

Ik stel me voor dat, mocht ze nog leven, ik op drukke momenten bij haar in huis zou gaan zitten lezen met een kat op schoot om wat tot rust te komen. Eerder dan bij mijn moeder op bezoek te gaan, want dat rustige karakter heeft duidelijk een generatie overgeslagen.

2. Wat vind jij de mooiste stad in eigen land, en waarom?

En de prijs voor het meest voor de hand liggende antwoord gaat naar… Antwerpen natuurlijk!

Zowel toen ik er woonde als wanneer ik er terug naartoe ga, voel ik me er tegelijkertijd een local en een toerist. Ik ben er thuis en toch blijft die stad verrassen. Ik hou van de open, losse, internationale en toch volkse mentaliteit die er hangt en ik geniet met volle teugen van alles wat gedreven creatievelingen doen op vlak van activiteiten en inrichting van café’s of handelszaken.

Als ik er aankom, adem ik altijd eens heel diep in om de extra zuurstof en energie die ik daar krijg in mij op te nemen en ik kom tot rust aan ’t Scheld bij zonsondergang. Ik vlucht er naartoe wanneer ik mij leeg voel en kom altijd als herboren terug. Als ik iemand echt Antwerps hoor praten, luister ik schaamteloos het gesprek af want Antwerps is het schoonste dialect dat er bestaat.

’t Stad en ik, dat is Grote Liefde.

3. Broek, rok of kleedje?

Broek, definitely. Ik draag geen rokken of kleedjes.

Ik vind het nochtans een fantastisch concept; 1 stuk en klaar, niks combineren en achteraf minder strijk. Maar. Ik voel mij ofwel lomp, ofwel een naïef, kwetsbaar trutje als ik het draag. De kleedjes laat ik dus elke ochtend met spijt in het praktische hart hangen in het voordeel van de broeken, waar ik me pakken comfortabeler in voel. #tomboyforlife

4. Wat is je go-to-gerecht voor een inspiratieloze dag, iets waarvan je weet dat het altijd goed is?

Een bokaal kant-en-klare spaghettisaus en een hoop pasta. Er is niks makkelijker dan dat, en voor spaghetti wil ik gerust in het midden van de nacht gewekt worden. Anytime.

5. Is er iets wat iedereen leuk/lekker/mooi vindt en jij absoluut niet?

Alcohol. There, I said it. Ik ben die ene in het gezelschap die beleefd bedankt op terrasjes of bij etentjes en daar vervolgens vaak verantwoording voor moet afleggen.

Ik zal zelfs nog meer zeggen: als ik al drink, is het alleen maar om die – lichte, want ik ken mijn grenzen – roes te bereiken waarin alles net iets leuker wordt. Voor de smaak doe ik het dan absoluut niet, want na bruiswater vind ik bier of wijn de minst lekkere drank die er bestaat. Voor mij dus geen frisse pint op een warme dag of een glas wijn tijdens het koken, bedankt.

6. Is er iets wat niemand leuk/lekker/mooi vindt en jij absoluut wél?

Als ik dan toch mijn seutgehalte tentoonspreid: fanfares. Ik denk niet dat iemand van mijn leeftijd daar ook maar iets mee heeft, en ik ga er ook niet naar op zoek, maar als er toevallig eentje voorbijkomt waar ik ben, blijf ik staan om te luisteren en krijg ik daar altijd kippenvel van. Zotjes.

7. Als je iets uit de jaren ’90 kon terugbrengen (een hype, gebruiksvoorwerp, gewoonte…), wat zou dat dan zijn?

Op regelmatige basis bellen met mijn peoples, want door alle andere communicatiekanalen die in die jaren werden uitgevonden, gebeurt dat niet meer. Ik mis het soms wel om mekaars leven regelmatig van dichtbij en rechtstreeks op te volgen, in plaats van in statusupdates of berichten van 84 karakters. Een getypte gil wanneer een vriendin iemand nieuw ontmoet heeft, is toch niet hetzelfde als mekaar door de hoorn doof brullen van enthousiasme.

In dezelfde lijn: kaartjes sturen. Nu is de brievenbus openen alleen maar iets akeligs geworden, want het enige wat daar nog in terechtkomt, zijn rekeningen. Zonde.

Voorwerpen zou ik niet terugbrengen; mijn minimalistische kantje is daarvoor te euforisch over het feit dat er geen kasten meer volgepropt moeten worden om muziek, films en boeken in huis te hebben. Leve de vooruitgang op dat vlak.

8. Van welke uitvinding vind jij dat ze nooit had moeten worden uitgevonden?

Vanuit een idealistische reflex zou ik willen zeggen: wapens. Maar ook zonder wapens zullen er altijd mensen zijn die levens kapotmaken alsof het niks is. Dus ik hou het maar bij hemden met korte mouwen.

9. Bij welke gebeurtenis uit de geschiedenis had jij bij willen zijn?

Bij alles waarvan een film gemaakt is, want ik ben een ramptoerist. Maar ik zou dan wel op voorhand willen weten dat ik alles veilig overleef. Zo egoïstisch ben ik wel.

10. Welk woord uit jouw dialect zou in Van Dale moeten worden opgenomen?

Oh, allemaal, want ik vind het Leuvens dialect ook fantastisch en ik ben helaas één van de weinigen van mijn generatie die het nog kent. ’t Dobbel fleires, fleis, oechelen, astriejen, vrum, plon-zjeneral; elegant is het allemaal niet, charmant des te meer.

11. Wat is de beste tip die iemand jou ooit heeft gegeven?

Trust the universe. Trust the divine timing. Ofte: vertrouw erop dat alles zal lopen wanneer en zoals het moet lopen, en dan komt alles wel goed. Ook al komt het niet goed op de manier zoals ge op voorhand had gewild, goedkomen doet het, en als ge daarop vertrouwt, bespaart u dat een pak kopzorgen.

Advertenties

22 gedachten over “11 dingen die ik nog niet vertelde

 1. Jeuj! Leuk dat je de vragen hebt beantwoord. Ik ben wel benieuwd naar wat al die Leuvense woorden betekenen, hoor. Ik ken enkel ‘plon-zjeneral’ (en ‘vrum’ ook als dat ‘terug’ betekent?)

  1. Ja ik vond het echt leuke vragen, al heb ik over sommige toch eens goed moeten nadenken!
   De vertaling: longontsteking, straks, struiken, straks, terug, en van de plon weet ik zelfs effe het AN niet 🙂

 2. Dat van die n’een tip, daar kan ik me wel in vinden. Die ga ik ook onthouden….en inderdaad ne plon-zjeneral da is de hoofdzekering of hoofd-plon 🙂

 3. Dat van verantwoording moeten afleggen over het niet drinken van alcohol is voor mij geen onbekende. Toch raar eigenlijk, zelden moet men verantwoording afleggen waarom men wel (en soms teveel drinkt) en diegenen die het nuchter houden moeten uitleg geven …

  1. Ook ik moet er altijd verantwoording over afleggen, gelukkig is BOB spelen vaak een simpele en eenvoudige uitleg,…

 4. ’t Stad, tuurlijk,….en je vergeet de 3/4 broeken :-),…hemden met korte mouwen en Big blijft erom zeuren, 🙂

 5. Ik vind Antwerpen fantastisch (hoop er ooit te mogen wonen) maar dat accent neeee afschuwelijk!
  Je hebt dus wél kleedjes in de kast hangen? 🙂
  Verantwoording afleggen voor niet drinken, ja… zo irritant. Ik wil ook niet altijd bob zijn maar voor mij is één glaasje soms genoeg en ik heb een hekel aan mensen die dan kei-opdringerig uw glas willen bijschenken en blijven aandringen… aargh.
  Ik durf bijna niet typen dat ik ben opgegroeid in Leuven en maar twee van jouw woorden versta 🙂 Ik probeer het lief er nochtans af en toe bij te brengen zodat hij bij mijn familie kan volgen als die vergeten dat hun niet-in-het-Leuvens-grootgebrachte-kleinkinderen mee aan tafel zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.