Fase 2

ccdb2d4f19ca789f2dabb9c373c3684a

Alle tekens hadden zich op een paar dagen tijd zichtbaar gemaakt. Het elke ochtend veel te vroeg wakker worden, de lage bloeddruk, die angstige golf van misselijkheid na een etentje. En dan die eerste angstaanval, op een ochtend op de bus.

Ik kan niet zeggen dat het me verraste. Meer nog, het stelde me gerust dat het eindelijk gebeurde. Dat het zou komen was immers een zekerheid, en hoe sneller ik het achter de rug heb, hoe liever.

Het is namelijk een beetje traditie bij elke verandering in mijn leven. Bij elke nieuwe job, opleiding of relatie kan ik een week of 2 teren op pure adrenaline die me vooruit drijft. Elk moment loopt even gesmeerd en ik kan alles aan. Onvermijdelijk volgt er daarna helaas een punt waarop de adrenaline lijkt op te zijn en alles een beetje in elkaar stort.

En dan komt het: fase 2. De grote test. Eerst een paar momenten waarop ik me niet helemaal ok voel, gevolgd door een periode van angstaanvallen. Als het goed is, waait het na een paar maanden over, en als het slecht is…tja, dat verhaal kennen we ondertussen allemaal wel.

De testfase is officieel aangebroken, maar meer nog dan met een klein hartje kijk ik er met grote verwondering naar. Pas nu zie ik hoeveel ik heb geleerd de laatste jaren. Bij elke reactie op een moeilijk moment kan ik zelfs zeggen waar, wanneer en dankzij wie ik heb geleerd om er op die manier mee om te gaan in plaats van vast te blijven zitten in de angst zoals vroeger.

Dit is exact waar ik zo hard voor gewerkt heb. Niet om angstaanvallen voor de rest van mijn leven volledig uit te sluiten, want ieder heeft zo zijn zwakke plek en dit is nu eenmaal de mijne. Wel om op het punt te komen waarop ik zelf bepaal welke gedachten de overhand krijgen; die van de angst of die van het vertrouwen.

En met waar ik nu sta, durf ik te zeggen dat ik altijd een manier zal vinden om voor het vertrouwen te kiezen.

Bring it on, fase 2. You hit like a bitch.

Advertenties

18 gedachten over “Fase 2

  1. Top om te lezen! Super dat je een manier hebt gevonden om het afstandelijker te bekijken (is dat het juiste woord?) en er dan actie tegen te nemen… Ook al besef je dat het je zwak punt is, dat besef maakt je alleen maar sterker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.