Uittip: Kerststad Valkenburg

xmas

Van kerstmarkten ben ik niet zo’n fan, maar een kerstmarkt in een grot, dat wil ik dan weer wel eens gezien hebben. En zo vertrokken we zondag richting Valkenburg, een stadje niet ver van Maastricht.

Veel meer dan een godvergeten gat met een grot waar een paar mensen wat kerstspul in hadden uitgestald verwachtte ik er niet van, maar boy was I wrong. Valkenburg is echt een mooi stadje met prachtige oude gebouwen, stadspoorten en bruggen over het water. Ik kon me zo voorstellen dat ik, wanneer ik er in de zomer door de kleine straatjes zou slenteren, mij op Mont-Saint-Michel zou wanen.

deco

Maar de feestdagen komen dichterbij natuurlijk, en dan verandert Valkenburg in Kerststad Valkenburg. Alle winkels, tavernes en hippe koffiebars ademen Kerst uit en hoe divers de versieringen ook, op één of andere manier klopt het plaatje.

blt

De wereld weet dat blijkbaar, want de verwarmde terrassen zaten vol met mensen die genoten van een kom dampende erwtensoep of een warme chocomelk en aan de grotten stonden lange rijen aan te schuiven. Amper 5 stappen buiten de auto was het helaas beginnen gieten, dus we kozen ons ook een gezellig terras uit voor we op verkenning gingen.

mergelrijk

Om te lang wachten te vermijden, gingen we eerst naar Mergelrijk, een ondergronds gangenstelsel aan de rand van het stadje met zandsculpturen en mergelbeelden. Echte kunstwerkjes zijn het, die verwijzen naar de geschiedenis van de streek van de Romeinse tijd tot W.O. II, toen de bewoners van het dorp hun intrek namen in de grot om te schuilen voor de bombardementen.

atelier

Halverwege de route is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Er liggen gratis blokjes mergel en werkmateriaal om zelf ook een mini-kunstwerk te maken. Een topper voor wie het met kinderen bezoekt, maar ook de iets grotere kinderen leefden zich met plezier uit op zo’n mergelblokje.

Naast Mergelrijk liggen ook de mijnen, die bezocht kunnen worden onder begeleiding van gidsen die, zo leek mij, er een heel boeiend bezoek van maken. Zelf hebben we de mijnen niet bezocht omdat er niet genoeg tijd was om alles te doen wat er in Valkenburg te zien is, maar een volgende keer zou ik dat ook graag eens zien.

gemeentegrot

Na Mergelrijk gingen we naar de kerstmarkt in de Gemeentegrot, waar de lange rij ondertussen opgelost was. Financieel de verkeerde keuze, bleek achteraf, want wie eerst de Gemeentegrot bezoekt, krijgt korting op zijn toegangsticket voor Mergelrijk.

De kerstmarkt in de grot is hetzelfde als zijn bovengrondse variant, met dat verschil dat het er warm en droog is en er een paar leuke indoor terrassen zijn om iets te eten of drinken.

molen

Tegen de tijd dat we weer buiten waren, was het eindelijk gestopt met regenen, maar was het helaas al wel donker en bijna tijd om weer naar huis te gaan. Foto’s van het mooie stadje zelf kon ik dus niet meer nemen, van alles waar kerstverlichting mee gemoeid was des te meer.

Wanneer de lente weer in het land is, ga ik zeker nog eens terug om het stadje bij een helderblauwe hemel en warmere temperaturen te bezoeken, maar wie tijdens de kerstperiode graag nog een uitstapje maakt: Valkenburg is zeker een aanrader!

Advertenties

2 gedachten over “Uittip: Kerststad Valkenburg

  1. Dat is hier genoteerd,…ik ga maandag naar Düsseldorf,….ik ben eens benieuwd, maar dit concept lijkt me leuker,…

  2. De gedachte aan lange wachtrijen en mensenmassa’s doet me gruwelen… Düsseldorf vorig jaar was de hel, eens de zon onder was het overal drummen, hoe mooi ook, ik was blij toen we op de tram naar het hotel zaten 0:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.