Ik schrap dus ik ben

myonebillion
myonebillion

Na mijn ziekte ben ik bewust deeltijds gaan werken. Omdat ik dacht niet direct een voltijds werkregime aan te kunnen, maar ook omdat ik me niet meer uit de naad wou werken voor het realiseren of in stand houden van andermans – lees: de betreffende baas – dromen. Ik heb ook zo mijn dromen voor mijn eigen leven, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Toch schoten mijn toekomstplannen er dit najaar bij in. Ik werkte meer dan in theorie de bedoeling was, liet me door het lief overhalen om Italiaanse les te volgen en er was natuurlijk ook nog het asiel.

Voor iets anders bleef er dit najaar geen energie meer over. Tijd op zich nog wel, maar energie niet. Veel in de zetel liggen en slapen was het enige waartoe ik nog in staat was op de momenten dat ik thuis was.

Alles werd een obstakel dat me tegenhield om het leven te ontwerpen dat ik zou willen. Mijn betaald werk had ik zelf gewild én nodig, de rest werd een steeds grotere opgave waar ik alleen maar doodmoe van werd.

Er zat dus maar een ding op: schrappen. Het is slikken om te zien dat ik niet meer kan wat ik vroeger kon, maar het is wat het is. Ik ben te lang ziek geweest om te blijven hangen in situaties waar ik niks aan heb, of dat nu uit koppigheid of zwakte is. Knopen doorhakken, dat is wat mijn ziekte mij leerde, want – het spijt me voor het huizenhoge cliché – het leven is écht te kort om tijd te stoppen in dingen die niet bijdragen aan mijn geluk.

Aan het laatste examen van Italiaans doe ik vanavond nog mee, maar daarna is het tijd om te doen wat ik me in juni na 3 jaar opleiding al had voorgenomen: minstens een semester wegblijven uit alles wat op een klaslokaal lijkt.

Mezelf helemaal losmaken van het asiel kan ik nog niet. Het is de plaats waaraan ik een behoorlijk deel van mijn genezing te danken heb en die ik niet zomaar in de steek kan laten. Daar schrap ik dus maar voor de helft; in plaats van elke week ga ik om de week nog de katten verzorgen. Zo zijn zij om de week nog geholpen met mijn bijdrage en ben ik om de week geholpen met een paar extra vrije uren.

Ik schrap dus al direct bij het begin van het nieuwe jaar, in de hoop dat ik met de vrijgekomen tijd weer wat meer energie, plezier en ja, ook geld, aan mijn leven kan toevoegen. Want evenwicht moet er zijn, niet waar?

En jullie? Wat zouden jullie dit jaar willen schrappen om dichter bij jullie droomleven te komen?

Advertenties

34 gedachten over “Ik schrap dus ik ben

 1. Moeilijke vraag waarop ik niet meteen een antwoord heb. Ik zou vooral stress en piekeren willen schrappen, maar dan moet ik mij een andere persoonlijkheid aanschaffen ;-).

 2. Goed van je dat je zo bewust ermee bezig bent, ook al is het confronterend. Erg knap. Ik hoop dat meer rust en energie je goed doet.

 3. Nieuwe lay-out? ’t is even wennen, ik vond de vorige leuker, maar bon, ’t is ne keer iets ander hé 😉

  Schrappen? Ik heb het afgelopen jaar al veel geschrapt, maar ik denk voor mij dat het dit jaar, het schrappen zal zijn van overal naartoe lopen wanneer iets me toch niet direct iets opbrengt en alleen maar geld kost.

 4. Knap dat je knopen door kunt hakken om vooruit te gaan en slim dat je daarbij het asiel niet laat schieten…
  Ik heb net een zeer zware knoop doorgehakt, eentje die al 32 jaar aansleept… Breken met mijn vader… Het moest!
  Succes met je keuzes 🙂

  1. Pfft, dat is een héél serieuze knoop…Hopelijk duurt de ‘rouwperiode’ niet te lang en ondervind je snel de voordelen van die moeilijke beslissing. Sterkte alleszins!

 5. Wat super dat je doorhebt dat je moet schrappen en dat je dat ook kan!
  Ik moet vooral een aantal van de grootse plannen in mijn hoofd schrappen en even pas op de plaats maken. Consolideren wat er al is en eventjes niets verder uitbouwen, hoe graag ik dat ook wil.

  1. Ik denk dat ik dat ook eerst ga doen; alles een tijdje houden zoals het is en de dingen wat in de plooi laten vallen voor ik weer verder ga. Stilstaan is niet altijd achteruit gaan 🙂

 6. Schrappen en ‘nee’ zeggen; Geen eenvoudige klus, maar het helpt wel om de energie terug te vinden. Enfin, dat maak ik mezelf in het begin van deze ‘nee-fase’ toch wijs. Ik schrap dus nog niet, maar ga wel proberen minder nieuwe dingen erbij te willen doen.

 7. Jij hebt mij deze week aan het denken gezet,…..en ik ga schrappen in tijd steken in “afspreken” met mensen die niet echt een meerwaarde zijn en meer energie uit mij halen dan erin steken,………dank je!

   1. Dat is pas een goed idee!!! Laat maar weten wanneer dat voor jou het beste uitkomt.

 8. Schrappen vond ik tot voor kort ook een hele moeilijke. En behalve keuzes maken in mijn timing en dus schrappen in mijn agenda, denk ik dat ik,vooral,ga voor tijd steken in mensen die het echt verdienen en niet in de anderen. Je kan toch nooit goed doen voor iedereen en dat moet ik nog leren.

 9. Groot gelijk hoor.
  Ik zou graag schrappen in verplichte verjaardagsfeestjes (onze families verjaren allemaal zo dicht op elkaar dat we periodes bijna elke week op de koffie en op elkaars lip moeten komen), en in zijn vrienden, want die zie ik echt te veel, maar bon, ik zal al blij zijn als ik me aan mijn “maximum 3 afspraken per week” regel kan houden (wat in januari alvast écht niet lukt).

 10. Goed om zo een keuze te maken en te minderen bij het asiel. Dat is een mooie tussenweg. Hoef je niet in ene alles achter te laten daar. Als antwoord op je vraag: ik denk dat ik net mijn vaste baan opgegeven heb om mijn droom waar te kunnen maken. Wellicht niet op de manier zoals ik het graag had willen doen, want ik ga nu in dagbehandeling, maar uiteindelijk moet ik er stiekem ook niet aan denken dat ik daar mijn tijd had moeten slijten tot aan mijn pensioen. Dus tsja…. 😉

  1. Inderdaad, als je er zelf niet uitraakt, regelt het leven het soms voor je. Misschien niet op de manier die je zelf hebt gewild, maar meestal wel met het resultaat dat je voor ogen had. ❤

 11. Een aantal jaren geleden heb ik gebroken met mijn moeder… ik heb mij nog nooit zo bevrijd gevoeld!
  Wat dit jaar betreft… het nemen van een poetsvrouw… werk uit handen geven… meer me-time… zie ik volledig zitten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.