De straf zonder misdrijf

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2015-05-18 15:28:09Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comýÿÿµW
Christianity Today

You Need A Budget is hot tegenwoordig. All the hip kids are doing it en het schijnt wonderen te verrichten voor uw financiën.

Ik wou het al een jaar proberen, maar mijn situatie was toen nog wat te onzeker en hopeloos. Nu alles min of meer stabiel is, vond ik het tijd om ook eens te kijken welke mirakels YNAB in petto heeft.

Het begon allemaal heel plezant, want ik mocht al mijn geld virtueel op een hoop gooien. What’s not to like, right? Toen ik daarna mijn kosten begon in te brengen, volgde helaas al snel de grote ontnuchtering.

Vier jaar heb ik onder moeilijke financiële omstandigheden stand gehouden, maar net in de maand dat ik orde op zaken wil stellen, krijg ik de finale doodsteek te verwerken. Een zware jaarlijkse rekening en vrij hoge onverwachte kosten die samen meer bedragen dan mijn loon hebben me op het moment dat ik weer aan de toekomst durfde te denken de das omgedaan.

Zo goed als al mijn spaargeld is op nu. Op mijn 36ste zit ik rock bottom en moet ik helemaal opnieuw beginnen. Ik wist dat het er zat aan te komen en met een eigen huis, eigen auto en alles wat ik nodig heb, heb ik nog altijd niet te klagen. Maar eens goed vloeken heb ik wel gedaan, want dit voelt als een straf voor een misdrijf dat ik nooit pleegde.

Na jaren van het lichamelijk en mentaal zwaar te hebben gehad, had ik, net nu het beter begon te gaan, niet echt behoefte aan deze opdoffer. Op zich kom ik er wel, als er tenminste geen kat ziek wordt of verwarmingsketel de geest geeft, maar het is niet fijn om ook nog eens met dit soort van nasleep geconfronteerd te worden en het gevoel te hebben te moeten blijven boeten.

Maar ook dit is langdurig ziek zijn: het gevoel dat uw (voormalige) ziekte manieren blijft vinden om u in te halen lang nadat de laatste mens ooit nog eens vroeg hoe het met u gaat. Weinigen praten erover, maar the struggle is real en het is rotvervelend om door de financiële gevolgen van een ziekte nog altijd niet aan een toekomst te kunnen werken wanneer het daar op alle andere vlakken eindelijk wel weer tijd voor is.

Wanneer de nood het hoogst is, is de redding gelukkig altijd nabij. Er zijn een paar financiële meevallers op komst die mij een bescheiden doorstart zullen geven en om al de rest recht te trekken, heb ik nu YNAB. Of toch een vernuftige homemade versie die het lief in elkaar bokste, want geld uitgeven aan een programma dat me geld zou moeten besparen, zou nu een beetje zonde zijn, nietwaar?

Advertenties

19 gedachten over “De straf zonder misdrijf

 1. Toen ik scheidde zat ik ook op die bodem,…..en het heeft bloed zweet en tranen gekost om er weer bovenop te komen, maar ik kon het huis houden,….keep going, dit komt goed en je kan YNAB perfect nabootsen in excel, want als ik in iets geloof dan is het in YNAB, het werkt echt,…..tot mijn grote verbazing, net of we meer kunnen met hetzelfde budget,…..zie het als de laatste uitdaging,…..maar ik begrijp heel goed dat dit je heel onzeker maakt, niks zo zwaar als wakker liggen van je financiën,……

  1. Het blijft inderdaad een loodzware wolk, de vraag hoe lang ik mijn rekeningen nog ga kunnen betalen. But this too shall pass, dat heb ik al wel geleerd 🙂

 2. Hopelijk doen de financiële meevallers zich snel voor en kan je opgelucht ademhalen. Ik wens het je alleszins heel erg toe!

  1. Bedankt! Het blijft sowieso nog spannend tot ik meer uren kan werken en mijn loon hoger is dan mijn maandelijkse vaste kosten, maar met die meevallers ga ik inderdaad weer een paar maanden kunnen ademen!

 3. Pfiew, harde dobber. En ik zou 1000 dingen brainstormen, maar dat heb je wellicht ook al lang gedaan … Altijd in voor meer, maar nu wellicht vooral: blijven zwemmen, hoofd boven water houden, dat is al flink genoeg. En durf af en toe uitreiken voor een helpende hand/luisterend oor.

 4. Dat is efkes slikken amai… Maar de YNAB-filosofie verricht wonderen, daar kan ik over meespreken. Ben nu wel benieuwd naar de in elkaar gebokste versie van uw lief, misschien een gat in de markt, als hij het aan de helft van de YNAB-prijs verkoopt? 🙂

  1. Wie weet 🙂 Die transacties zitten daar wel niet bij in, dus als ge 2 keer van hetzelfde budget snoept, moet ge zelf de 2 bedragen optellen en het oude bedrag overschrijven met het nieuwe. Als ge iets begrijpt van die uitleg tenminste 🙂

 5. Dat houdt mij nu ook echt tegen zie, het feit dat je geld moet betalen voor YNAB. Zeker nu ik een paar maanden thuis ben, zou ik orde op financiële zaken willen stellen, maar de cheapo in mij wil liever een centje besteden aan een extra broek voor Lars, dan aaneen budgetprogramma…
  Ik hoop dat je vanaf nu een mooie doorstart kan nemen!

  1. Eens je het programma kent (je kan sowieso een maand gratis proberen), kan je iets gelijkaardigs in Excel zelf maken. Het is dan zonder de transacties die je budget automatisch aanpassen, maar het idee van elke euro een functie toekennen blijft wel gelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.