Een maand op een budget

ynab
walletgroove.com

Toen ik 4 weken geleden met ‘You need a budget’ begon, had ik niet gedacht dat het op zoveel verschillende vlakken een impact zou hebben. De conclusie na een maand op een budget:

De minder aangename verrassingen

Te weinig geld voorzien voor een bepaald budget is natuurlijk een dikke bummer. Bij mijn sigarettenbudget maakte ik een inschattingsfout waardoor ik halverwege de maand zwaar op de rem moest gaan staan. Het halveren van mijn sigarettenverbruik resulteerde in een hysterische huilbui en vaak gefrustreerd de uren aftellen tot ik mijn volgende sigaret mocht. Ik ben daar absoluut niet fier op, maar het is wat het is: een verslaving waar ik niet zomaar ineens vanaf raak. Wat mij betreft was dit met grote voorsprong het lastigste gevolg van op een budget leven afgelopen maand.

Na aftrek van alle maandelijkse kosten kon ik nog een klein bedrag toekennen aan het budget voor onverwachte uitgaven. Helaas kwam er een onverwachte rekening binnen die het drievoud was van dat bedrag. Hierin schuilt echter net de kracht van YNAB voor mij. Bepaalde budgetten hebben wat tijd nodig om te ‘groeien’, maar daarna zou er genoeg marge moeten opgebouwd zijn om onverwachte kosten zonder probleem op te vangen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om van 30 euro noodgeld op de zichtrekening te evolueren naar een spaarrekening vol appeltjes voor onvoorziene dorst, iets wat met dit programma zeker moet lukken op termijn.

winning-money-dream
redseacollege

De aangename verrassingen

Te veel geld toewijzen aan een bepaald budget is natuurlijk mijn grote favoriet. Ik zag het 3 keer gebeuren en had het gevoel dat ik het groot lot gewonnen had. Liefst had ik dat geld doorgeschoven naar volgende maand, maar dat ik met al die restjes een onverwachte rekening zonder al te veel zorgen kon betalen, was toch ook al een mooie bonus.

Ik heb een veel beter overzicht over alles. Tot vorige maand deed ik maar wat, want doordat de maandelijkse kosten zo lang de inkomsten overstegen, voelde het nogal hopeloos en wist ik het ook allemaal niet meer. Nu ik alles gestructureerd heb, weet hoe ik ervoor sta en wat er moet gebeuren, voel ik me weer veiliger. De moeilijke maanden zijn nog lang niet voorbij, maar ik werk eindelijk weer aan oplossingen in plaats van het te negeren in de ijdele hoop dat het dan vanzelf wel verdwijnt. Zo. Veel. Beter.

Op een budget leven is een beetje uitgedraaid op een wedstrijd met mezelf om zoveel mogelijk uit elk van mijn (variabele) budgetten te halen. Ik heb bijvoorbeeld een budget ‘Kruidvat’, jawel. In plaats van mijn vaste verzorgingsproducten te kopen wanneer het me uitkomt, hou ik nu de acties in de gaten. Zo sloeg ik een voorraad van mijn (toegegeven, iets duurder dan de gemiddelde Fructis) conditioner in tijdens een ‘1 + 1 gratis’ actie. Ik kan weer 2 maanden verder en met het geld dat ik normaal volgende maand aan een nieuwe fles zou geven, kan ik nu iets anders kopen.

Hetzelfde met het budget voor brandstof: eens het beter weer wordt (nog altijd een beetje een luxebeestje ja), laat ik de auto vaker staan en fiets ik dat budget naar beneden alsof mijn leven ervan afhangt. Budgetten overhevelen naar de volgende maand is het nieuwe CrossFit, zeg ik u!

Dus…

Het was soms een beetje slikken, maar de gevolgen zijn over de hele lijn positief. Ik ben nooit een big spender geweest, en het andere uiterste, vergelijken of de wortelen deze week bij de Lidl 2 cent goedkoper zijn dan bij Denaldi zal ik ook nooit doen, maar ik voel me wel goed bij het bewuster omgaan met mijn geld.

Dankzij wat kleine restjes in bepaalde budgetten is mijn loon voor deze maand wat ‘gestegen’ omdat ik die restjes kon overdragen naar maart. Het gaat maar om 5 euro hier en 12 euro daar, maar alle beetjes helpen en zonder YNAB had ik dat geld waarschijnlijk onbewust gespendeerd aan kleine prullen.

Tot mijn grote verbazing maakt al dat budgetteren mij gezonder. Ik rook veel minder en binnenkort ga ik ook nog eens meer fietsen, gewoon voor de kick van een paar cijfers zo laag mogelijk te krijgen. En dan bedoel ik niet de cijfers op de weegschaal, al mogen die wat mij betreft ook wat zakken.

Beste beslissing van het jaar tot hiertoe dus. Als het zo blijft doorgaan, kan ik iedereen hier tegen Kerstmis eens goed trakteren. Begint uw verlanglijstje al maar op te stellen!

Advertenties

23 gedachten over “Een maand op een budget

 1. Ik heb dezelfde ervaring als jij…en ik heb ook een kruidvatbudget en een kapperbudget voor de mannen want ik ben al een half jaar niet meer geweest 😉. Elke maand is ook anders maar er zijn wel bepaalde budgetten waar ik niet aankom anderen zijn flexibel….maar dat je je bewuster wordt van je geld en gaat leven naar je budgetten klopt. Doe het nu een half jaar en ondanks het werk dat je erin steekt is het het meer dan waard….

  1. Ik vind het op zich nog meevallen qua werk. Misschien ook omdat ik in februari ECHT niet ben buiten geweest om geen geld op te doen 🙂 En ik doe het ook alleen voor mezelf, dus ik moet geen uitgaven van mannen bijhouden, haha!

 2. Maar doe je dat dan alleen met ‘jluw’ geld of ook met dat van je partner? Wij hebben hier voornamelijk gezamenlijke rekeningen en zonder motivatie van mijn lief gaat dat hier dus nooit lukken. Ik kan dus mijn eigen loon wel budgetteren, maar in de praktijk moet er toch ook vaak met de andere rekeningen betaald worden, aangezien ik en de afbetaling en de crèche betaal en er dus weinig overblijft voor de rest.
  We hebben gelukkig wel al een systeem dat ons op de grote kosten voorbereidt en we houden ook bij hoeveel de hebben en hoeveel we gespaard hebben. Het overzicht is dus niet volledig zoek en gelukkig hoeven we ons voorlopig ook niet te veel zorgen te maken.
  Fijn dat het systeem voor jou werkt en ook dat het je voor de rest ten goede zal komen!
  Oh, en hoe ben je eraan begonnen eigenlijk? Gewoon à l’improviste of vroeg het toch wel wat voorbereiding en denkwerk?

  1. Ik heb die maand gratis van YNAB geprobeerd om te kijken hoe het in mekaar zit en vervolgens heeft mijn vriend in Excel een gelijkaardig systeem in elkaar geflanst.
   Voor mij is het wel makkelijker: het huis is van mij alleen, dus alles daarrond (lening, energie, water,…) gaat van mijn rekening. Mijn inkomsten zijn mijn loon + de bijdrage in de kosten die mijn vriend elke maand op mijn rekening stort. Dat geld verdeel ik dan over verschillende posten of budgetten: de maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse kosten. Of dat is toch het plan op termijn, voorlopig gaat het nog helemaal op aan de maand zelf. Het enige wat wij gemeenschappelijk hebben, is een rekening voor boodschappen. Daar storten we elk een bedrag op, en we hebben elk een kaart dus wie boodschappen doet, betaalt het elk met die kaart.
   Ik zou zeggen, registreer je voor die gratis maand en kijk eens hoe het werkt en hoe jij het kan doen werken. Als het niet lukt, is er niks verloren, en als het wel lukt, komt er misschien meer overzicht in dan van de ene rekeningen en dan van de andere rekening betalen. Mail gerust als je vragen hebt, al ben ik ook nog geen expert natuurlijk 🙂

 3. Ik wil en ga me er niet mee bezighouden, maar dat is persoonlijk 🙂
  Alles moet altijd al zo gepland worden :(, wat betaald moet worden wordt betaald en we zien wel wat er over blijft!
  Veel succes en hopelijk heb je er wat aan. 🙂

  1. Ik doe nu ook verder in Excel, maar wel volgens het principe van YNAB, want dat systeem werkt wel voor mij.
   Bizar dat niet elke roker van dat wondermiddel gebruik maakt om te stoppen. Ik heb het eens vluchtig gelezen en ga het morgen wat grondiger bekijken, bedankt voor de tip!!

 4. Super. Bij mij is het nog steeds niet verder gekomen dan het installeren van de app…. Maar al die succesverhalen maken toch dat ik er iets mee wil doen.

  1. Mijn telefoon is zelfs te oud om die app op te instaleren 🙂 Ik deed het met de gratis proefversie op de laptop, en nu met Excel. Het is echt een aanrader!

 5. App’en werkt inderdaad! Met de “quit smoking buddy” ben ik meer dan een jaar geleden van de sigaret verlost geraakt. Maar minderen is ook al een ferme prestatie, dus: proficiat!

 6. Ik ben het ook al lang aan het overwegen. Gewoon om een duidelijker beeld op m’n uitgaven te krijgen. Komend weekend misschien toch eens installeren om te zien of het iets voor mij zou zijn! Met het zicht op een eigen huis kan ik dit wel gebruiken.

 7. “Budgetten overhevelen naar de volgende maand is het nieuwe CrossFit” heerlijk!!! :):)
  Ik ben zelf een grote YNAB-fan en herken véél van wat je schrijft! Minder leuk dat ik de laatste maanden al wat ‘appeltjes’ heb moeten aanspreken maar uiteindelijk dienden ze daar voor, en tis beter dan de spaarrekening plunderen of in ’t rood gaan! Ik heb YNAB echt wel nodig om me op de goeie weg te houden, mss dat ik het ooit weer in Excel probeer. Bij mij is het geen kwestie van verzuipen, gelukkig, maar ik hou van structuur en vooral van controle over mijn budgetten, ik heb nooit omgekunnen met het idee ‘we zien wel hoeveel er overblijft aan het einde van de maand’, nee nee zo werkt dat écht niet voor mij :p

   1. Ik hoop dat YNAB en uw Excel u keihard gaan helpen, maar ik denk wel dat het goed komt als ik uw doorzettingsvermogen zo lees!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.