Ssstt, hier leest men

boekarest

Begin dit jaar verraste een voormalige coachee mij met een cadeaucheque van Boekarest, een boekenwinkel in Leuven. Zuinig als ik ben op dat soort gulle giften, liep ik een kleine eeuwigheid te wikken en wegen welke boeken ik ermee zou kopen. Vorig weekend hakte ik, met de vervaldatum zo stilaan in zicht, de knoop door en besloot voor 2 ‘hypes’ te gaan en voor een mij onbekend werk. De buit:

Het smelt – Lize Spit

Eentje die al van bij mijn eerste ‘researchronde’ in de winkel in mijn oog sprong. Het boek was toen nog maar pas uit maar toch had ik die titel al verschillende keren horen vallen. Ik ben altijd wat voorzichtig met hypes, want ik lijk nogal vaak de enige vreemde eend in de bijt die niet snapt wat iedereen er zo goed aan vindt. (Ja, al die shades of grey, Harry Potters en aanverwanten, ik kijk naar jullie. Sorry. Ik heb echt mijn best gedaan maar het zal nooit werken tussen ons.) Het feit dat het boek al die maanden altijd als eerste mijn aandacht trok, heb ik deze keer toch maar als een teken beschouwd. Een goed teken, hoop ik uiteraard.

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

Wie kent hem niet he? Hij stond al meer dan een jaar in mijn Goodreads, maar in de bib was hij altijd uitgeleend. Ik had eigenlijk al een paar boeken uitgekozen, maar vlak voor ik wou afrekenen zag ik hem pas voor het eerst staan en moest een andere kanshebber toch het onderspit delven. Jaja, ik besloot eens zot te doen en 2 keer het risico van de hype te nemen. We zullen binnenkort weten of ik mijn roeping als professioneel gokker gemist heb of niet.

Als adem lucht wordt – Paul Kalanithi

Over dit boek had ik nog nooit gehoord, maar ik pakte het in eerste instantie op omdat het als tip gemarkeerd stond. Dat vind ik zo geweldig aan kleine, onafhankelijke boekhandels: de mensen die er werken lezen de boeken ook echt, en tussen hun favorieten stoppen ze dan bladwijzers waarop ze (met vulpen dan nog wel, zo echt!) kort schrijven waarom ze dat boek een aanrader vinden. Zoveel leuker dan al die ketens van 13 in een dozijn zeg. Ik twijfelde tussen 2 boeken, maar dankzij de persoonlijke tip is het deze geworden. Vrolijk zal dit waargebeurde relaas van een neurochirurg die longkanker kreeg en nog voor zijn 40ste stierf niet zijn, aangrijpend des te meer.

En zo weet ik weer wat te doen deze winter. Ik hoop dat ik de juiste keuzes heb gemaakt, maar zelfs als dat niet zo is, heb ik toch ongelooflijk veel plezier gehad aan deze verrassing. Toen ik de cadeaucheque kreeg, ben ik moeten gaan zitten om met open mond te bekomen van dit wel heel onverwachte bedankje. De rest van de week heb ik “Allee jong, waarom doet die dat nu, en dan nog wel zovéél!?” lopen roepen. Soms tegen het lief, en als hij niet thuis was tegen niemand in het bijzonder. Vervolgens ben ik 3 seizoenen regelmatig eens gaan snuffelen en dat uurtje boeken kiezen, weer terugleggen, tips lezen en uiteindelijk beslissen vorige zaterdag was toch wel het hoogtepunt van mijn weekend. En dan ben ik nog niet eens begonnen met lezen, the madness!! #happycamper

Advertenties

12 gedachten over “Ssstt, hier leest men

 1. Veel leesplezier! Ik ben benieuwd naar je mening. Ik hoorde al verschillende dingen over Het smelt en Vele hemels boven de zevende vond ik een beetje te depressief voor mijn stemming op dat moment. Hopelijk bevallen ze jou wel.

  1. Ah dan ga ik daar niet mee beginnen, heb net een boek over Auschwitz en een over een meisje met kanker uit. Het moet plezant blijven ook af en toe he 🙂

 2. Dit is echt de tijd van het jaar om weer te gaan lezen.
  ‘Vele hemels’ heb ik ook in huis en kon ik wel smaken (misschien raar om zeggen : meer om het taalgebruik van de auteur dan om het verhaal) Verder heb ik het ook niet zo met hypes, al kunnen er natuurlijk wel pareltjes tussen zitten.
  Geniet!

  1. Ik lees in de zomer eigenlijk meer dan in de winter. Dan kan ik mij met gemak een middag in de tuin zitten met een boek, terwijl ik in de winter binnen altijd wel met iets bezig ben.

 3. Vele hemels boven de zevende is fantastisch! De andere twee heb ik nog niet gelezen, maar die van Kalanithi heb ik net op mijn leeslijst gezet, merci voor de tip! Ben ook wel benieuwd naar Het smelt, maar ik durf er nog niet aan beginnen; de verwachtingen liggen wat te hoog 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.