Al-tijd op een feestdag

diy2
diy.hettich.com

“De boiler lekt”.

Voor velen is het een zin die eerst wat ergernis en vervolgens actie teweegbrengt. Voor mij is het een zin die maakt dat ik in foetushouding ergens in een hoek hysterisch wil gaan liggen gillen. Ik heb namelijk een beetje een trauma in het boiler/verwarmingsketeldepartement.

Een trilogie zou het intussen worden, moest ik alles neerschrijven wat ik met dat soort machinerie en de bijhorende vakmensen al heb meegemaakt. De keren dat ik in de vrieskou heb gezeten, geen of alleen koud water heb gehad en ik mij elders moest gaan douchen en opwarmen, ik kan ze op mijn beide handen niet meer tellen.

De sappigste anekdote? Die waar de chauffagist – type gladjanus met gouden ketting en vettig blinkende haren strak naar achteren gekamd, I kid you not – zijn oog op mij had laten vallen. Zijn verleidingstactiek bestond eruit om mij naaktfoto’s van hem en zijn vrouw (!!) door te sturen met de vraag of ik hen eens niet wou ‘joinen’. #kthxbye

De meest frustrerende? Die waar er tijdens werken in een aangrenzende straat elektriciteitskabels geraakt werden waardoor er in de hele straat toestellen ontploften. Bij mij was het, 3 keer raden, de boiler. De verzekering betaalde mij netjes een nieuwe, maar de factuur van de firma die hem kwam installeren liet een klein jaar op zich wachten. Toen die uiteindelijk kwam, kreeg ik 30 dagen de tijd om te betalen. Op dag 14 lag er echter een dagvaarding in de bus wegens wanbetaling. Ik zocht in allerijl een advocaat en kreeg gelukkig gelijk van de rechtbank, maar ik was wel degene die mocht opdraaien voor alle gerechtskosten. #hoedan??

Een klein traumake dus. En het gebeurt ook altijd, echt al-tijd, op (de vooravond van) een feestdag, waardoor ge of het dubbele van sowieso al fikse bedragen betaalt, of dubbel zo lang in de kou en zonder water zit. Het mag dan ook niet verbazen dat het lief die ene gruwelijke zin uitsprak op maandagavond, ofte de avond voor 1 november.

Datzelfde lief deed hier gelukkig pas zijn intrede na het deel van de verbouwingen waarbij er een nieuwe ketel en boiler geïnstalleerd werden. Hij heeft dus alleen nog maar een paar kleine incidentjes meegemaakt en hield er bijgevolg iets meer de moed in toen hij het lek vaststelde. Het water en de verwarming werden afgesloten, we gingen slapen en hij zou er de volgende dag werk van maken.

En dat deed hij ook echt. Terwijl ik al zat te rekenen hoeveel een interventie door een professional op een feestdag weer zou kosten (of hoeveel zenuwinzinkingen een extra dag zonder water en verwarming zou kosten), nam hij het probleem eens onder de loep en besliste dat hij dat zelf gefikst kreeg. Het was even zoeken, maar op een half uur rijden vond ik een doe-het-zelf zaak die open was op een feestdag.

Rit 1 was vruchteloos, wegens wel het juiste stuk mee maar een ander stuk van de boiler dat niet meewerkte. Rit 2 was ook wat vruchteloos, wegens een extra stuk dat een fractie van een millimeter te klein was. Rit 3 was een schot in de roos. Na meer dan 4 uur op en af rijden, proberen, vloeken en om raad vragen in de winkel (en bijna een nieuwe zetel gekocht te hebben, don’t ask) was er weer water en verwarming.

En was ik een heel klein beetje van mijn trauma verlost. Het is te zeggen, ik durf tegenwoordig al in de buurt van die machines te komen en proberen te begrijpen welke leiding voor wat dient. Meer valt er op dit punt nog niet te verwachten, maar hey, warm water! En verwarming! Op een feestdag!

Na de goede afloop wou ik eens checken van wanneer de vorige depannage dateerde, want misschien overdreef ik het allemaal een beetje. Van een paar Kerstmissen geleden, las ik op de onderhoudsfiche.

Ah ja. Ik zeg het nog he. Altijd op een feestdag. Al-tijd op een feestdag.

Advertenties

7 gedachten over “Al-tijd op een feestdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.