3 boeken om nú in huis te halen

Elk jaar stel ik mijn reading challenge in Goodreads in op 12. Een boek per maand, dat moet haalbaar zijn, vind ik. Of ik moet er op zijn minst voor zorgen dat ik het haalbaar maak, want de boog kan niet altijd gespannen staan.

We zijn bijna halverwege het jaar en ik ben al aan nummer 10 van 12 bezig, met dank aan een paar toppertjes die ik echt niet zomaar kon wegleggen.

Mijn 3 ontdekkingen van de eerste helft van 2017:

Hex – Thomas Olde Heuvelt

Een Nederlands dorpje wordt anno 2013 nog altijd geteisterd door de 17e-eeuwse Wylerheks Katharina. De inwoners, gedoemd om levenslang binnen de grenzen van hun dorp te blijven, doen er alles aan om haar bestaan voor de buitenwereld verborgen te houden. Dat is helaas buiten de jeugd en hun gebruik van social media gerekend. In hun drang naar vrijheid roepen ze de toorn van de heks over hun hele dorp af, met desastreuze gevolgen.

Ik weet niet of het komt doordat ik niet meer zo veel boeken van dit genre lees als in mijn tienerjaren, maar ik vond dit veruit het origineelste boek dat ik ooit heb gelezen. Echt, ooit.

Hoe de 17e-eeuwse sfeer die rond de heks hangt zich moeiteloos vermengt met het hedendaagse gebruik van WhatsApp om mekaar op de hoogte te houden van haar whereabouts is ronduit schitterend gevonden. Hoewel ik, helemaal in de ban van de heks, een paar avonden overal in huis het licht aanstak, rolden bij momenten evengoed de tranen over mijn wangen van het lachen.

Het is het eerste boek waarover ik het tegen de wederhelft zei, en ik zeg het nu tegen u: dit MOET ge gelezen hebben.

Voor jou – Jojo Moyes

Louise gaat aan de slag als de verzorgster van Will, een avonturier in hart en nieren die bij een ongeluk volledig verlamd raakte. Aanvankelijk is de clash tussen Louises dorpsmentaliteit en het karakter van een man van de wereld als Will groot, maar tegenpolen durven mekaar al eens aantrekken. Of die nieuwe liefde genoeg is om hem te doen afzien van euthanasie, is nog maar de vraag.

Dit verhaal over twee compleet onverenigbare karakters die mekaar toch vinden op een manier die alleen maar in boeken of films mogelijk is, is een typische chicklit. Maar toch ook niet. Met de dreigende deadline van Wills geplande levenseinde gaat dit boek toch een stuk verder dan ‘Meisje ziet jongen met een ander meisje, zit 127 pagina’s in zak en as om dan te ontdekken dat het gewoon zijn zus was en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Net daarom las ik dit boek zo graag; het leest vlot, maar heeft toch wat diepgang en net zoals in het echte leven eindigt hier ook niet alles altijd met rainbows & unicorns. Zelf ween ik nooit bij het lezen van een boek, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die hier best de doos Kleenex binnen handbereik houden.

Septemberlichten – Carlos Ruiz Zafón

Weduwe Simone werkt als hoofd van de huishouding op het domein van een speelgoedfabrikant. Wanneer haar jonge hulpje plots sterft, gaan haar tienerdochter en diens vriendje op onderzoek uit. In een wereld die even wonderbaarlijk als griezelig is, stuiten ze op het geheim van de fabrikant en moeten ze vechten voor hun liefde én hun leven.

Bij 90% van de boeken die ik lees, denk ik: ‘tof verhaal, maar in 100 pagina’s minder had het ook gekund’. Daar legde Zafón me met dit boek zwaar het zwijgen op. Wat een genot om te lezen! Het was geleden van ‘Liefde in tijden van cholera’ dat bij het lezen van een boek voor mij de tijd even stil stond. De parels van zinnen vragen erom om te vertragen, en elke heerlijke combinatie van woorden te laten doordringen.

Waarmee ik zeker niet wil gezegd hebben dat dit een saai boek is. De spanning loopt wel degelijk hoog op, en zeker naar het einde toe wordt het een race tegen de tijd. Maar die mag dus stilgezet worden, soms, die race. Om helemaal meegenomen te worden in die wonderlijke wereld van uitvindingen en levensechte poppen die ontsproten zijn aan het fantasierijke brein van de speelgoedfabrikant. En om te genieten van die heerlijke parels van zinnen, dus.

In een ander boek van dezelfde auteur ben ik ondertussen al bezig. Op ‘Voor jou’ is een vervolg gepubliceerd en van Heuvelt komt nog dit jaar een nieuw boek uit. Ik weet dus wat gelezen in de 2de helft van dit jaar, maar tips over gelijkaardige toppers zijn natuurlijk altijd welkom!

Advertenties

5 gedachten over “3 boeken om nú in huis te halen

  1. Ik heb het niet voor Zafón, en ben daar blijkbaar alleen in, maar misschien moet ik hem eens een herkansing geven 🙂 Hex staat al een tijd op mijn lijstje, daarover zijn de meningen eerder verdeeld heb ik de indruk 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.