Geen medelijden

huffingtonpost.com

In het 5de middelbaar volgden mijn vriendinnen en ik de richting ‘Menswetenschappen’. We hadden nog 2 jaar te gaan en dan konden we samen psychologie gaan studeren aan de universiteit.

Dat was echter buiten een van onze nieuwe leerkrachten gerekend. Bij de aanvang van het schooljaar pikte ze mij en mijn vriendinnen eruit en sprak ze de gevleugelde woorden: “Op het einde van het jaar ‘hangen’ jullie allemaal”.

Ze hield haar belofte. Stuk voor stuk waren we in juni gebuisd, op Nederlands godbetert. Een hele zomervakantie lang zwoegden we aan het vakantiewerk dat ze ons gaf en studeerden we voor ons herexamen. Waarvoor ze ons doodleuk opnieuw buisde.

We moesten allemaal ons jaar overdoen, met de strenge suggestie erbij om van ASO over te stappen op TSO. Onze ouders vroegen om een bijeenkomst met de leerkracht in kwestie en de directie, maar het mocht niet baten.

Wat ik later als werknemer opnieuw zou zien gebeuren, leerde ik daar al: het is niet degene die op papier de baas is die in praktijk de plak zwaait. Het is degene die het hardst roept die de touwtjes in handen heeft, en zelfs de hoogste in rang vraagt braaf “Hoe hoog?” als de luidste beveelt om te springen.

Lang verhaal kort: we belandden in richtingen die ons niet echt interesseerden en met wat ze tegenwoordig een bore-out noemen verlieten we de schoolbanken. Het plan om naar de universiteit te gaan hadden we begraven en ik sukkelde op het pad waarop ik willens nillens gesukkeld ben. Of wat de invloed van één leerkracht kan teweegbrengen op een paar jonge levens.

De collega van de leerkracht die onze toekomst zo argeloos in de war stuurde alsof ze een stuk vuil uit de weg schopte, is nu klant bij mij. En zoals ons aller Carrie zou zeggen: I can’t help but wonder: wat zou er van ons geworden zijn als we bij haar in de klas terechtgekomen waren? Als we wél waren afgestudeerd in de richting die we wilden omdat zij ons de punten zou gegeven hebben die we verdienden?

Ze wist me te vertellen dat onze voormalige leerkracht, ondertussen al bijna 80, er erg aan toe is. Ze is zwaar aan het dementeren, zo blijkt. Ik kon het niet laten om het direct door te briefen aan mijn beste vriendin, klasgenoot en ‘medeslachtoffer’ van destijds. Haar antwoord was klaar en duidelijk: “Geen medelijden mee”.

En dat vat het perfect samen. Ik ben niet haatdragend. De woede en onmacht van toen zijn al jaren bekoeld. Ik wens haar geen slechte dingen toe, zeker niet. Maar medelijden met de vrouw die voor de lol een paar 17-jarigen hun toekomstdromen ontnam, gewoon omdat ze ons – waarom zullen we nooit weten – niet moest?

Nee. Sorry. Ik voel het niet.

Advertenties

8 gedachten over “Geen medelijden

  1. Ik snap je gevoel, ik zou haatdragender zijn……:-). Ik had het omgekeerde, het CLB raadde aan om TSO te doen en ik weigerde, mijn ouders lieten me en ik bewees dat door ASO wandelde, in mijn eerste jaar aan de unief was er een prof die zei, kids uit arbeidsmilieu krijgen het hier moeilijk en anders maak ik het hen wel moeilijk, deze uit dat milieu slaagde met 18/20, met een duidelijke boodschap naar hem verliet ik het examen……eentje heb ik met de jaren geleerd, je bent precies waar je moet zijn, wat het Paradijs mij moet leren vat ik nog niet helemaal maar er zal wel een reden zijn 🙂

  2. You’re only human… maar uit ondervinding weet ik dat ons leven ons brengt door beslissingen die we zelf nemen op situaties die ons overkomen. Niets is goed, niets is slecht, het is wat het is… en als je bent zoals ik heb je (ongewild/onbewust) de neiging om niet de makkelijkste weg te bewandelen. We kunnen er alleen maar uit leren en denken : alle shit die we in dit leven opruimen komen we in een volgend leven niet meer tegen 🙂 .

  3. In mijn schoolcarrière ook op enkele leerkrachten (en een enkele prof) gestoten die hun macht misbruik(t)en. Het had nu wel geen al te grote gevolgen voor mij, maar ik kan mij perfect voorstellen dat ik ook geen greintje medelijden zou hebben…

  4. Dar kan ik perfect inkomen. Ik heb wat hetzelfde met de leerkracht fysica van het zesde middelbaar. Ik ben goed terecht gekomen en doe heel graag wat ik nu doe maar hij heeft er toch voor gezorgd dat ik Communicatie ben gaan studeren en geen architectuur. 48% voor Fysica staat nu eenmaal niet bij architectuur :). Maar goed, ik ga niet klagen ;). Ik snap je dus volledig!

  5. Klootzakjes vind je overal. Als er eentje je pad kruist en er te lang op blijft met impact heb je dikke pech. In mijn eerste echte jaar unief had ik een prof die me een serieuse buis gaf in eerste zit. Ik weet nog altijd niet waarom, want ik kon dat modneling examen echt goed en had in ons repetiteisysteem al een 18/20 die in theorie voor een derde meetelde. Ik kreeg ik in totaal 7/20, maw 1/20 op het mondeling. Volgens mij had ik toen twee van de drie vragen correct beantwoord. Datw as dus echt balen. Maar toen had je daar (en nu misschien ook nog niet) absoluut geen verweer tegen. Mijn tweede zitw as wel goed en ik mocht naar wteede kandidatuur. Maar het heeft mijn spirit wel gebroken. Vanaf toen had ik ieder jaar wteede zit omdat ik vakken liet liggen.
    Ik snap je dus wel.

  6. En zulke geschiedenissen herhalen zich momenteel nog altijd. Mijn jongste is primus in haar theorievakken maar dat wordt precies niet verdragen door één stageleerkracht die het nodig vindt om haar nu al te vertellen dat ze volgend schooljaar zal hangen. In de praktijk zal dat buizen nooit gebeuren, er moeten nu eenmaal genoeg mensen doorgaan om de goeie naam van de school te kunnen houden, maar de dochter zit ondertussen wel in zak en as. Je begrijpt dat ik mijn messen al aan het scherpen ben voor het oudercontact van vrijdag.
    De oudste kreeg dan weer een dikke pluim voor haar bachelor-paper (ze vonden het universiteits-waardig) maar werd persoonlijk tot op het bot afgebroken. Ik begin me stilaan af te vragen of sommige docenten hun persoonlijke frustraties niet teveel ventileren op onschuldige leerlingen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.