Clear!

Olivia Henry – Unsplash

“Ruik ik vuur?” vroeg hij.

Ik snuffelde wat in het rond en antwoordde bevestigend, want ik rook het inderdaad ook.

Ja, ge weet het he,” zei hij.

Ik check boven wel,” verzekerde ik hem terwijl ik al richting trap vertrok.

Bij elke kamer die ik controleerde, maakte ik van mijn handen een pistool en fluisterde “Clear!” als een volwaardig lid van de LAPD. Omdat ik niet weet wat de firefighters daar precies naar elkaar roepen, om eerlijk te zijn.

Beneden hoorde ik hem naar buiten gaan om de straat te controleren.

Ik maak er een spelletje van voor mezelf, maar voor hem is het bittere ernst sinds de zomer van 2011.

Het was het weekend van Rock Werchter, dus ik had ’t Stad tijdelijk ingeruild voor mijn vertrouwde wei. Het lief, niet zo’n fan van festivals, had het rijk alleen in ons appartement in Antwerpen.

Nog voor ik de wei bereikt had op dag 3 van 4, kreeg ik een verward telefoontje. Dat er brand was in het appartement onder het onze, en dat hij de katten in veiligheid moest brengen dus dat hij weer moest afleggen.

Dat is mijn lief ten voeten uit, trouwens. Mij lichtjes hysterisch bellen nog voor hij zelf voldoende informatie heeft over iets, waardoor ik niet weet wat hij op dat moment van mij wilt. Soms gaat dat over iets waar hij naartoe wil, of misschien toch ook niet, waardoor ik nog altijd niet weet of hij dan thuiskomt of niet. Soms gaat dat over een brand.

Ik kende hem toen ook al goed genoeg om te weten dat hij nog een keer of 3 ging bellen en ik ooit het volledige verhaal wel zou krijgen, dus ik prulde nog wat verder aan mijn haar tot het tijd was om naar de wei te vertrekken.

Wat later belde hij zoals verwacht nog eens. Iedereen was veilig en de brandweer, waar we niet ver vandaan woonden, had kunnen voorkomen dat de brand ons appartement bereikte.

Eind goed, al goed dus. Alleen zit het lief sinds die dag met een klein traumake. Telkens wanneer hij denkt vuur te ruiken, moet hij het hele huis en de straat controleren. In het begin werd hij vaak ’s nachts wakker van wat hij dacht dat de geur van vuur was en ging hij op pad.

Tegenwoordig is het vaak ’s avonds, en ruikt hij ook echt vuur omdat er ergens in de buurt vuur ís. De zomer is immers het hoogseizoen van de barbecues en vuurkorven allerhande, dus hij heeft het nogal druk met controleren.

Ik ga er niet tegenin wanneer het weer zo ver is. Ik weet immers als geen ander wat het is om bang te zijn, of het gevaar nu reëel is of ingebeeld. Als ik hem kan geruststellen door een deel van het huis voor mijn rekening te nemen, is dat maar een kleine moeite.

Zo kan ik mij tenminste af en toe een lid van de LAPD wanen. Al blijf ik nu wel zitten met die ene prangende vraag: wat roepen die Amerikaanse brandweerlui eigenlijk naar mekaar tijdens het sweepen??

Advertenties

9 gedachten over “Clear!

      1. Tot eind augustus zal het inderdaad nog wel een paar keer kunnen gebeuren, maar dan zitten we weer safe tot volgende zomer 🙂

    1. Wel, ik zou dat liever hebben. Gewoon één telefoontje als het klaar en duidelijk is, in plaats van in stukken en brokken of eerst ja en dan toch nee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.