Klaar.

Photo by freestocks.org on Unsplash

Op mijn verjaardag zei ik het een beetje lachend, dat er een midlife crisis op komst was. Gek genoeg schuilt er een kern van waarheid in.

Het begon ergens eerder dit jaar, toen de 38 in zicht begon te komen, en daarmee ook de 40.

Want 40, dat is zo’n beetje de uiterste grens om kinderen te krijgen. Zelfs zonder kinderwens voelt het confronterend om te beseffen dat ik dichtbij het punt kom waarop het echt niet meer kan. Nooit meer.

Ik kan alleen maar hopen dat ik nooit spijt zal krijgen van mijn beslissing, zeker niet op mijn oude dag. Tegen die tijd zullen mijn ouders, de enige familie die ik heb, er niet meer zijn, en een eigen gezin om mij uit te wuiven uit dit leven, zal er dan ook niet zijn.

Eerlijk: ik vind dat een angstaanjagende, eenzame gedachte, en ondanks mijn bewuste keuze hiervoor lijkt er toch een soort van verwerkingsproces bij te horen.

Om dat proces nog wat meer schwung te geven, komt het net op het moment dat ik een beetje in een tussenfase in mijn leven zit. Door mijn ziekte werd ik gedwongen om elke dag te nemen zoals hij kwam. Wat op slechte dagen niet lukte, moest uitgesteld worden tot een betere dag, dus van gericht plannen was er nooit sprake. Hell, ik wist lange tijd niet eens wanneer en óf ik wel terug zou kunnen werken, en toen dat weer lukte, bleef ik me nog een hele tijd afvragen hoe lang het zou blijven lukken.

Een verdomd moeilijke les in loslaten, voor iemand die van nature heel gestructureerd en georganiseerd is.

Nu ik echter niet langer in de overlevingsmodus zit, wil ik wat meer ‘on purpose’ gaan leven. Doelen stellen en daar naartoe werken. Niet wachten op wat wel of niet kan komen, maar het leven zelf in handen nemen. Geen jaren in deze compleet nieuwe soort job blijven hangen en kijken wat er op mijn pad komt, maar actief zelf dingen uitproberen binnen de nieuwe richting die ik insloeg, ook al heb ik nog geen idee wat die dingen dan precies zijn.

Het belooft een boeiend jaar te worden, mijn 38ste. Eentje van heel nieuwsgierig zoeken. Niet alleen naar wat, maar ook naar hoe hard. Passief afwachten wil ik immers niet meer doen, maar mezelf voorbij hollen evenmin.

Ik stort mij dus met volle overtuiging, maar uiteraard ook met mate, in mijn eigenste midlife crisis, met als inzet een verzoening tussen de rimpels in mijn gezicht en het piepjonge meisje dat ik in mijn hoofd nog altijd ben.

En weet ge wat? Ik ben er helemaal klaar voor.

Advertenties

7 gedachten over “Klaar.

  1. Wat is dit herkenbaar. Wij hebben ook min of meer uitgemaakt dat er geen kinderen zullen komen en ik sta daar volledig achter. En toch moet ik precies door een soort rouwproces. Ook het beeld van een eenzame oude dag later maakt me niet vrolijker. Maar zoals zoveel mensen me zeggen, is het wel een heel slechte reden om een kind te krijgen om later niet alleen te zijn. En het biedt ook geen enkele garantie. Ik ga proberen me te omringen met vrienden en familie en een zo rijk mogelijk leven te leiden. De kinderloze oudere koppels die ik ken, hebben dat ook gedaan en zijn nu eveneens omringd door veel geliefden. Ik wens je alleszins gemoedsrust toe in je keuze! Het wordt ongetwijfeld een zeer boeiend jaar.

  2. Er is niet zoiets als goed of fout beslissen, volg je buikgevoel en zegt dat geen kids, doe dat, ik heb niet geluisterd…

      1. Daar ga ik ook van uit. Hier nog geen klok die begint te tikken voorlopig… Al vind ik het angstaanjagend dat er voor ons, vrouwen, een deadline aan vasthangt terwijl de man over 20 jaar nog van gedacht kan veranderen. Ik denk niet dat je ooit 100% zeker van je keuze kan zijn, want je weet nooit wat er nog op je pad komt, maar zoals Samaja hierboven aanhaalt, een kind is geen garantie op een eenzaam einde, dus laat je gewoon omringen door alles wat je gelukkig maakt. Het is je keihard gegund 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.