5x succesvol opruimen

fashionghana

Het is een serieus leerproces, een heel huis uitmesten. Na ettelijke pogingen zie ik zo stilaan waar het eerder verkeerd liep en hoe ik dat deze keer beter kan aanpakken. Een ander kan maar leren van mijn fouten, dus ik deel graag mijn nieuw verworven inzichten.

Hoe het niet moet

Wat me vaak tegenhield om kasten of kamers echt grondig onder handen te nemen, was dat het onbegonnen werk leek en er altijd eerst rommel gemaakt moet worden voor het weer beter wordt. Ik probeerde het ooit heel ambitieus in de badkamer: alle spullen uit de kasten en sorteren maar.

Het was veel. Gigantisch veel. De hele badkamervloer lag bezaaid met haardrogers, douchegels, stijltangen en handdoeken. Ik wist niet waar te beginnen, maar begon toch.

En na een uur had ik het volledig gehad. En lag de vloer nog altijd vol. En moest ik aan het eten beginnen, waarna ik sowieso al geen zin meer had om verder te doen. Groot drama on the bathroom floor, toen.

Om te voorkomen dat ge er één keer invliegt en daarna nooit meer, hier een paar tips:

estheticnet

1. Eén ding per dag

Dit is voor mij de belangrijkste verandering sinds vorige opruimrondes.

Een volledig huis opruimen is enorm overweldigend. In plaats van op een middag een hele verdieping te willen afwerken, kunt ge beter elke dag één ding doen en dat zo klein mogelijk houden. Op drukke dagen hou ik het zelfs zo klein als alléén mijn oogschaduw sorteren.

Dat duurt geen kwartier, en vooral: dat is geen gigantische berg om tegenop te zien. Op een vrij uur doe ik natuurlijk al eens wat meer, maar op andere dagen is dat ene beetje meer dan genoeg om traag maar zeker vooruitgang te boeken.

Plan dus niet langer ‘de kleerkast opruimen’ in, maar doe vandaag de sokkenlade en morgen de sjaals. Haal niet op zondagmiddag de hele garage overhoop, maar bekijk vandaag eens hoeveel vijzen een mens nu echt nodig heeft en neem morgen de – waarschijnlijk al lang vervallen – verfpotten onder handen.

Zelfs met hier en daar een paar ‘snipperdagen’ hebt ge zo op een paar weken tijd behoorlijk wat gedaan gekregen zonder ooit op de rand van een zenuwinzinking te balanceren. En dat is nu exact wat we deze keer willen vermijden, right?

Lyndsey B – Unsplash

2. Blijf gefocust

Soms komt ge in een kast iets tegen dat eigenlijk ergens anders thuishoort. Wanneer ge het op zijn nieuwe plaats legt, begint ge daar in één moeite ook maar wat te sorteren en laat ge de eerste kast links liggen. Dat leidt tot her en der half opgeruimde lades, het gevoel niet echt vooruit te komen en dus geen zin meer om verder te doen.

Beperk u dus tot een ruimte/kast/lade/categorie van spullen en verbied uzelf om elders ook te beginnen rommelen voor alles gedaan is op die eerste plaats.

Weersta ook de verleiding om halverwege al een kast te reorganiseren. Het is onmogelijk om tussentijds te weten hoeveel ruimte er uiteindelijk gaat vrijkomen eens alles gesorteerd is, en dan moet ge toch weer herbeginnen met indelen.

Leg de spullen die mogen blijven terug op hun oude plaats en wacht met opnieuw indelen tot alles uitgesorteerd is. Dat doet pijn op het moment zelf, ik weet het, maar het bespaart u ook veel tijd.

David Everett Strickler – Unsplash

3. Zet u over uzelf

Cadeaus wegdoen lukte me vroeger absoluut niet, ook al had ik ze al jaren niet meer gebruikt. Tot ik het boek van Marie Kondo las. Alleen al die ene paragraaf waarin ze het daarover heeft, was het waard om mijn geld aan dat boek te geven.

Haar visie is namelijk dat cadeautjes als opdracht hebben om u blij te maken, maar dat die opdracht er na een tijd van nature opzit. Of ge er nu lang of kort plezier van hebt gehad, of dat het alleen het gebaar was dat u blij maakte, het is allemaal ok. Als een cadeau niet meer gebruikt wordt, zit zijn taak erop en mag het weg. Klaar.

Danielle MacInnes – Unsplash

4. Begin

Er is niks mis met een heel actieplan uit te werken in uw bujo of lijstjes te maken, maar al die planningen gaan uw kasten niet opruimen. Alleen er ook effectief aan beginnen zal dat doen, en als ge het zoals ik klein houdt, is het echt niet de horror die ge er in uw hoofd van gemaakt hebt doorheen de jaren. Doe gewoon een kast open, kies één bepaald soort spullen en begin.

Anthony Tran – Unsplash

5. Chill

Er zijn dagen dat het gewoon effe genoeg geweest is. Soms plakken er zelfs 7, 11 of 13 zo’n dagen na mekaar, en dat is helemaal niet erg. Er komt vanzelf wel weer een moment waarop ge u één keer te veel hebt geërgerd aan al die plastic potjes die geen deksel meer schijnen te hebben en dan pikt ge het automatisch terug op.

Het afgelopen jaar ben ik al 4 keer door mijn kleren gegaan, en er hangt nog te veel in mijn kast. Opruimen is nu eenmaal een proces van vallen en opstaan. De seizoenen veranderen, de job verandert al eens en daardoor ook uw behoeften. Dat is wat ze het leven noemen. Maak er u dus niet te druk in allemaal, het loopt allemaal wel los op termijn.

Begin gewoon, met iets heel kleins, hou het consequent vol tot ge het beu bent en doe gewoon weer verder als de goesting terug is. Veel simpeler kan het niet worden, right? Go go go!!

Advertenties

11 gedachten over “5x succesvol opruimen

  1. Die Marie Kondo zegt nog slimme dingen, precies. Wij verhuizen binnenkort, dus dat wordt een tabula rasa. Ik probeer hier en daar al wat orde te scheppen, maar vrees dat de druk nog niet groot genoeg is om er echt aan voort te doen. De tip van “1 ding per dag” kreeg ik ook al, waarbij dat ding dan een doos is. 🙂

  2. Heel erg bedankt, hier heb ik echt iets aan. Na oud en nieuw ga ik een grote schoonmaak beginnen. Maar stap voor stap uiteraard. Van de ene kant zie ik er tegen op, maar van de andere kant kijk ik er naar uit. Het zal rust in mijn hoofd brengen…uiteindelijk

  3. HaardrogerS, stijltangEN…. ik zie in mijn verbeelding die badkamervloer bij u gewoon veranderen in één berg spullen zodat ge zelfs niet meer binnenkunt 😀 Anyways, ik herken de problemen die je aanhaalt. Als ik wil opruimen dan is het omdat ik me al weken aan een stuk aan het ergeren ben, bijvoorbeeld aan die plasticpottekesschuif, en dan moet het nu direct onmiddellijk en wel zo snel mogelijk achter de rug zijn ook. In de kerstvakantie heb ik heel mijn keuken ineens opgeruimd. Nu heb ik niet zo’n heel grote keuken maar ik ben er toch drie dagen (in stukjes he, paar uur hier, paar uur daar) mee bezig geweest om alles uit te sorteren. Dan lijkt uw methode met een lade per dag ofzo wel wat efficiënter en minder frustrerend! De moeite om eens uit te testen alleszins.

    1. Meervoud ja, want als de oude niet goed meer werkt, koop ik een nieuwe maar hou ik de oude bij als back up. Ge weet nooit dat ge met die nieuwe eens in panne valt he 😂
      Ik ben alleszins content met mijn nieuw systeem, dat gaat sneller vooruit dan ge denkt en er komen geen inzinkingen meer aan te pas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.