Het kleine

diversifiedhealth

Bloed laten prikken is niet iets waar ik van wakker lig. Een paar druppeltjes bloed? Toon mij de meest gruwelijke, bloederige operaties en ik eet smakelijk verder. Naalden? Ik kan me veel ergere dingen voorstellen dan een prikje dat ik welgeteld een milliseconde voel, als het al zo lang duurt. Het hele gebeuren laat mij in principe Siberisch koud. In principe.

Want het feit dat dat op een nuchtere maag moet gebeuren, dat is gezien mijn angststoornis toch wel een dingetje. Met honger en dus kans op een flauwte het huis verlaten? Prik thuis gerust al mijn aders lek, maar doe me dàt niet aan.

Drie maanden (of in alle eerlijkheid: al 5 winters) liet ik het daardoor aanslepen voor ik de moed vond om toch een afspraak te maken bij de dokter. Maanden waarin ik amper wist hoe ik mezelf  ’s ochtends uit bed moest krijgen, eindeloos moe en quasi permanent verkouden.

En nadat ik eindelijk online op ‘afspraak bevestigen’ klikte, ontving ik een paar dagen later een mail met de melding dat mijn afspraak geannuleerd werd. Fout in het systeem, er was die week geen afspraak mogelijk. De vertrouwde huisarts was bovendien vrij abrupt op pensioen gegaan, de vervangers wisten niet waar eerst te beginnen.

Er waren nog een paar extra dagen en een verse portie moed nodig voor ik een nieuwe afspraak vastlegde, maar deze keer had ik meer succes. Gisteren lag ik in alle vroegte als eerste patiënt van het nieuwe jaar gefascineerd op de behandeltafel te kijken naar hoe mijn bloed in een paar buisjes belandde. De angst in de ogen van de dokter was groter dan in die van mij, toen ik daarna direct weer recht stond. Even relaxed als op oudejaarsavond was ik wat later alweer op weg naar huis.

Dit komt als eerste op mijn lijst van bold moves, dacht ik achteraf, want ik heb nooit beweerd dat mijn woord voor 2018 betekent dat ik uit vliegtuigen ga springen of het ga opnemen tegen een paar terroristen. Na al die tijd mijn angst opzij zetten én het niet stilletjes laten varen nadat mijn eerste afspraak werd geannuleerd, is wat mij betreft al een mooie om het jaar mee te beginnen. Want wie het kleine niet eert…

Enfin. Als ge mij nu wilt excuseren. Ik ga mij eens bezinnen over hoe, waar en wanneer ik voor de tweede keer dit jaar de held kan gaan uithangen. #onaroll

Advertenties

15 gedachten over “Het kleine

  1. Ik vind bloed prikken niet leuk (heel dunne aders) al ben ik ten tijde van het niet vanzelf zwanger geraken zowat lek geprikt. Stagiaires mochten nog niet naar me kijken. Ik wist heel goed wie op de afdeling kon prikken en wie niet. Want dat is het dus. Dikke of dunne aders. Ze kunnen het of niet.
    Heldin jij!

  2. Chapeau! Je gaat dat altijd zien, dat je dan net alle moed hent verzameld en dat er dan iets tussenkomt. Ik merk zelf wel dat het me dan de tweede keer makkelijker afgaat, omdat mij hoofd de stap al eens had gezet. Goed gedaan!

  3. Super goed gedaan! En de grootte, die zegt vaak toch helemaal niets over de hoeveelheid angst die ermee gepaard gaat? Ik deed al parapente en ga dit jaar een vrije val doen. En al wat ik daarbij kan denken is “woehoehoe, zaaalig” (ok neen, dat is niet alles, er is ook een kriebel van zenuwachtigheid, maar die is minimaal 🙂 ). Terwijl tegen mijn baas moeten zeggen dat ik twee dagen langer nodig heb voor een project, dan wil ik vooral heel hard wegkruipen, mij ziek melden, de nacht doorwerken… alles om maar niet gewoon de waarheid te moeten zeggen. ’t Is gelukkig al beter dan vroeger, maar toch, de meeste mensen zouden daar waarschijnlijk eens mee lachen en het gewoon doen, maar wel met schrik zitten voor een vrije val. Klein of groot is maar wat voor jou angst uitlokt he. Dus dikke chapeau met je kleine, grote stap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.