Zij

Sasha Freemind – Unsplash

Zij behaalden allemaal een hoger diploma, samen, in een andere stad.
Ik brak mijn studies in onze thuisstad voortijdig af en begon al jong te werken.

Zij vonden een job en behielden die.
Ik werkte al in verschillende sectoren, in verschillende regimes, en ik weet niet of ik ooit zal weten wat ik echt wil.

Zij trouwden allemaal keurig met hun jeugdliefde.
Ik nam sindsdien al afscheid van 3 mensen, waarvan 1 keer ook van de helft van mijn inboedel, huisdieren inclusief.

Zij bouwden of kochten samen met hun man een huis dat in 1 klap instapklaar was.
Ik deed het op mijn eentje en heb nog jaren te gaan voor alles echt af is.

Zij hebben allemaal 2 of 3 kinderen.
Ik probeer te aanvaarden dat mijn oude dag er iets eenzamer zal uitzien.

Zij leiden een gezond, stabiel leven.
Ik val, sta weer op en strompel opnieuw.

Zij nodigden mij opnieuw uit om samen iets te gaan drinken.
Ik bedankte opnieuw vriendelijk.

Het hoeft niet meer voor mij, een avond tussen vrouwen waarmee ik alleen een verleden gemeenschappelijk heb. Een verleden dat ondertussen al bijna 20 jaar achter ons ligt.

Ik weet ondertussen hoe zo’n avonden verlopen: we rakelen geforceerd de anekdotes op die in al die jaren al meermaals de revue passeerden. Vervolgens vertellen zij over hun gelijklopende levens en herkennen ze zichzelf in elkaar. Ik zit erbij en kijk ernaar.

Het is niet dat ik een vriendenkring wil die bestaat uit exacte kopietjes van mezelf. Het is dat alleen een pakketje herinneringen aan onze tienerjaren als enig bindmiddel niet meer volstaat voor mij.

Dus ik liet het los, op het moment dat ik aan die geplande avond dacht en zo overduidelijk mijn tegenzin voelde. Voor mij is het af. Voor mij is het goed zo.

Ik hoop dat zij daar ook zo over denken.

Advertenties

25 gedachten over “Zij

  1. That’s life en durven kiezen voor jezelf… Dat is gewoon héél sterk : voelen of iets nog wel of niet meer bij je past en dan te handelen naar je gevoel. Chapeau!!!

  2. Groot gelijk! Ik heb op m’n 18-19 jaar de eerste klik gemaakt en het middelbaar achter me gelaten (ik had geen klik met m’n klasgenoten en daarbuiten hoogstens 2-3 ‘vrienden’) en nieuwe vrienden gemaakt. Nu (32) maak ik een tweede klik en laat ik de vrienden achter die eigenlijk gewoon ballast waren. Ik kies voluit voor de vrienden die echt tijd maken om naar me te luisteren de vrienden die zelfs merken als ik vrolijk ben dat er achter die façade toch ook wat minder gelukkige momenten schuilgaan en ik zal nog meer proberen hetzelfde te doen voor hen. Ik heb het gehad met de vrienden die vragen ‘hoe is ‘t?’ en als ik zeg ‘bwah’ volop over hun eigen problemen beginnen. Ik kies voor mij! Daar is niks mis mee.

  3. Ik denk dat ik dat best met bepaalde vriendinnen ook zou doen, maar ik ben van nature iemand die iedereen graag te vriend houdt, in iedereen het goede zie… Ik ga mezelf maar eens een schop onder mijn kont geven denk ik.

    1. Ik ben ook zo, en ik wens hen absoluut het allerbeste toe. Ik ben gewoon op een punt dat het meer energie zuigt dan geeft, en dan gaat het quasi als vanzelf.

  4. Ik snap je helemaal. Bij mij wisselt het tussen momenten waarop ik echt denk dat het niets meer zal worden en dan is er ineens toch weer die klik waardoor ik van gedacht verander. Het vergt moed om een streep te durven trekken!

  5. Mooi geschreven. Soms gebeurd het dat sommige vrienden, op een gegeven moment meer ballast opleveren dan vreugde, dan is hoe pijnlijk ook afscheid nemen de beste keuze.

    Het blijft pijnlijk maar soms gaan wegen nu eenmaal zo .

  6. Helemaal mee eens, kies voor jezelf. Uit elkaar groeien met mensen waar je 20 jaar geleden mee bevriend was, is heel normaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.