Gewapend beton

Bruce Mars – Unsplash

Per halve dag die ik werk, begeleid ik tussen de 50 en 60 mensen, en dat 5 à 6 dagen per week. Het is daardoor quasi onmogelijk geworden om door Leuven te lopen zonder klanten tegen te komen. In de winkelstraten, op café, bij de zonnebank, zelfs in de supermarkt in mijn dorp: overal duikt er wel iemand op tegenwoordig.

Toen ik de wederhelft onlangs uitlegde wie ik nu weer begroette, merkte hij op dat ik goed ben in over iedereen wel iets te weten. Dat moet zo ongeveer het compliment van de eeuw geweest zijn voor mij, want ik ben helemaal geen mensen-mens.

Ik heb het ontzettend moeilijk om namen en gezichten te onthouden, en van small talk heb ik ook absoluut geen kaas gegeten. Bij mensen waarmee ik een echte klik heb is er geen probleem, maar zet me bij vreemden of oppervlakkige kennissen en ik doe sociaal incapabele Michiel op de ster van de avond lijken.

Net omdat ik van mezelf wist dat dat mijn zwaktes waren, heb ik daar enorm hard werk van gemaakt in deze job. Per slot van rekening is onze persoonlijke aanpak de reden waarom klanten bij ons meer geld neertellen dan in een mainstream fitnesscentrum, waar ze na het ontvangen van hun persoonlijke trainingsschema veel meer op zichzelf aangewezen zijn.

Ik ging dus direct aan de slag om met zoveel mogelijk klanten een praatje te maken in de hoop het verhaal te linken aan de mens en zo beter te onthouden wie wie was. Vervolgens maakte ik er een erezaak van om te informeren naar voorbije vakanties, medische onderzoeken van zussen en scheidingen van kleinzonen om iedereen een welkom gevoel te geven.

Het was heftig in het begin, want ook de jobinhoud en -sector waren volledig nieuw voor mij, maar het wierp wel zijn vruchten af. De appreciatie van de klanten bleef niet uit, maar vooral: ik had nooit kunnen vermoeden dat het een impact zou hebben op hoe ik naar het leven en mezelf kijk.

Vroeger probeerde ik immers mijn sterke punten naar de perfectie te drijven en voelde ik me slecht over mijn zwakke punten, waar ik naar mijn gevoel niks aan kon veranderen. Ik dacht altijd dat ik het moest doen met wat ik had. Niet zozeer op vlak van theoretische kennis en dergelijke, maar wel op gebieden die dichter aansluiten bij iemands persoonlijkheid, zoals bijvoorbeeld sociale vaardigheden.

Dankzij deze job heb ik gezien dat ik bepaalde zwakke punten wel degelijk kan verbeteren, en dat is toch wel een beetje een game changer voor mij.

Toegegeven, het is soms een dunne lijn tussen uw zwakke punten verbeteren en uzelf forceren om dingen die u echt niet liggen toch te leren. Van cijfers zal ik nooit gelukkig worden, dus ik ga niet eens de moeite doen om in het profiel van een boekhouder te passen. Maar blijkbaar vond ik toch een weg om mijn introverte aard te verzoenen met mijn drang om anderen te helpen, een nogal tegenstrijdig vraagstuk waar ik al een half leven mijn hoofd over brak.

Behoorlijk hoopgevend vind ik dat, want het opent deuren die ik beschouwde als muren van gewapend beton. En zo ziet ge maar. Soms doet ge iets om anderen te helpen, en blijken zij diegenen te zijn die u helpen. Zotjes.

Advertenties

9 gedachten over “Gewapend beton

  1. Ik heb dat ook wel eigenlijk. Introvert tot en met. Maar blijkbaar wel de ideale ‘vertalen’ tussen IT’ers en de rest. Omdat ik hun jargon in begrijpbare termen kan opzetten voor m’n andere collega’s. Maar blij dat je je draai gevonden hebt!

  2. Introverten zijn vaak net heel goede mensen-mensen omdat ze meer observeren en aanvoelen dan steeds over zichzelf te praten. Luisteren zorgt er net voor dat je anderen beter kan helpen dus dat doe je goed! En klanten tegenkomen buiten het werk is toch altijd een beetje raar vind ik zelf 😁

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.