Zonder oordeel

Morgan Basham – Unsplash

Iemand vroeg me onlangs hoe het zat met oordelen over mijn klanten. Na een korte stilte antwoordde ik dat ik als mens kritischer ben dan als coach.

Een van de dingen die ik op mijn werk immers moet doen, is mensen op verschillende plaatsen op hun lichaam opmeten. Naast een fitter en gezonder leven is kilo’s en centimeters verliezen namelijk één van de redenen waarom ze naar ons komen. Onze klanten opmeten is één van de manieren waarop wij hun vooruitgang bijhouden, in combinatie met onder andere de verhoudingen tussen vetpercentage en spiermassa in de gaten houden.

Sommige vrouwen wegen 50 kilo, anderen 120. De ene is 1 meter 60, de andere 1 meter 90. We krijgen studentes over de vloer, vrouwen die net hun 3de zwangerschap achter de rug hebben en vrouwen die na hun pensioen eindelijk de fut vinden om zich in te zetten voor hun gezondheid en hun figuur.

Ik zie dus dagelijks alle soorten lichamen, enkel bedekt door wat lingerie. En ik wil daar iets over zeggen. Voor alle vrouwen die onzeker zijn over hun lichaam. Voor quasi alle vrouwen dus.

Ik wil daarover zeggen: wij oordelen niet. Terwijl gij daar zo halfnaakt en kwetsbaar voor ons staat, oordelen wij niet.

Wij zijn bezig met ons werk te doen: u helpen. Wij zijn op dat moment bezig met cijfers en met uw gezondheid. Niet met u te definiëren op basis van uw lichaam, waar gij u voor staat te schamen terwijl wij u meten. Hoe uw lichaam er uitziet onder uw kleren, of wat uw exacte maten, gewicht of vetpercentage zijn, daar denken wij niet aan de volgende keer dat we u zien.

Als gij die toffe bent die zo graag lacht, of zo gepassioneerd over haar werk kan vertellen, dan blijft gij die toffe, ook nadat wij gezien hebben wat gij liever nooit aan iemand zou tonen. In welk lichaam ge ook woont, ge gaat daar nooit minder tof van worden voor ons. Gij zult altijd gij blijven, in welke vorm ge bij ons ook over de vloer komt.

Dus de volgende keer dat ge naar de gynaecoloog moet, of naar het ziekenhuis, of whatever, lig daar alstublieft niet meer wakker van. Ik kan u nu uit eerste hand zeggen: ge zijt daar veilig. Daar is geen oordeel, enkel een bekommernis om uw welzijn. Met al de rest zijn wij echt niet bezig.

Degene die me de vraag stelde, besefte na mijn antwoord dat het voor haar net hetzelfde is. Zij komt in haar job veel te weten over de financiële situatie van mensen, wat ook iets heel privé is voor velen. Maar ook voor haar verandert dat niets aan de mens achter de cijfers.

Wij zijn gewoon bezig met ons werk en uw welzijn. Wij. Oordelen. Niet.

Behalve als ge onvriendelijk bent, dan vinden we u misschien wel iets minder tof. Maar dat is iets heel anders, en makkelijk opgelost, toch?

Advertenties

7 gedachten over “Zonder oordeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.