Oud papier

Dariusz Sankowski – Unsplash

Er zijn maar weinig dingen waar ik liever naar kijk dan de scrapbooks, art journals en ‘Project Life’-toestanden van anderen. Ik zie dat al zo lang zo graag dat ik al jaren mijn eigen voorraad materiaal en schriften heb en toegangstickets van alles waar ik naartoe ga bewaar.

Desondanks wist ik al een eeuwigheid dat ik me er nooit echt mee zou bezighouden. Ik vond het altijd vooral veel werk om alles uit de kast te halen, te sorteren en achteraf weer op te ruimen. Er later opnieuw naar kijken deed ik alleen wanneer ik mij voornam om die ellendige kast nu toch eens écht uit te mesten, en ik kan mij niet herinneren ooit onder de indruk te zijn geweest van mijn eigen brouwsels.

Vanochtend, zo ergens rond 6 uur (don’t ask), was ik er eindelijk klaar voor. Het materiaal dat ik nooit gebruikte, werd apart gezet voor de schoonmoeder, die er wél iets mee doet. Als ik dan toch definitief beslist had dat het een non-project was geworden, konden alle papieren herinneringen ook ineens weg, vond ik.

Als laatste keek ik nog eens in de verschillende journals die ik wel (maximum voor de helft) vulde en zag ze ineens voor wat ze echt waren: stukjes papier geplakt op stukjes ander papier, die ik niet eens mooi vond en waar ik geen plezier aan beleefde.

Al die feestjes en festivals waar ik ooit naartoe geweest ben, alle plaatsen die ik bezocht heb en de mensen waarmee ik dat gedaan heb, zijn allemaal ervaringen die mij mee gemaakt hebben tot wie ik nu ben. Ik BEN (de som van) mijn herinneringen, al de rest is maar een hoop oud papier.

Het ging na jaren van nostalgisch vastklampen vandaag dus allemaal radicaal de deur uit en het liet me Siberisch koud. Meer dan ooit heb ik er nu immers behoefte aan om een mooie toekomst uit te bouwen voor mezelf.

Een stapel oud papier die mij achteruit doet kijken gaat mij daarbij niet vooruit helpen, me dunkt.

Advertenties

9 gedachten over “Oud papier

  1. Wooooow! Bijna shocking zeg 😀 ik vind het mooi dat je schrijft dat je besefte dat je het eigenlijk niet mooi (meer?) vindt. Ik heb ook nog zoveel liggen maar tot hier toe bezorgde me het nog altijd plezier. Ik teken en schilder er ook wel in. Door jouw bold move ga ik er nu toch eens met andere ogen naar kijken (met een verhuis in het verschiet een goede zaak!) voelde je je ergens ook opgelucht?

    1. Ja, absoluut! Mijn verleden in schriften plakken en opleuken met kleurtjes & washi tape was zoiets wat ik al jàren ‘ooit nog eens moest doen’, en dat was in mijn hoofd gewoon te groot geworden. De stapel prullen werd ook logischerwijs elk jaar groter. Maar ik ben 3 jaar thuis geweest, als ik het echt had willen doen, had ik het dan wel gedaan, denk ik dan. Ik wou het blijkbaar gewoon niet graag genoeg, dus ik zag geen reden meer om eraan vast te houden. Veel meer ruimte in kast en hoofd voor de toekomst ipv het verleden nu, heerlijk!!

  2. Oh jup, ik heb nog wat los te laten, maar het loslaten van een cursus die ik ooit wilde volgen, een muziekinstrument dat ik ooit wilde leren spelen… heeft al zoveel deugd gedaan, dat ik er sowieso mee voort doe. Maar, ’t is zoals je aangeeft, je moet er klaar voor zijn. En dan, dan voelt het zo goed! Goed bezig!

    1. Ja ik had het zelfs een dag eerder niet gekund denk ik. Had er zelfs nooit aan gedacht om alles weg te gooien, maar ineens was het glashelder dat dat het enige juiste was.

  3. Bij mij ligt hier en daar nog wat in een kast. Maar ze (de herinneringen op papier) liggen niet in de weg. Dus doe ik ze dat dan ook niet aan (weg). Maar ik vind het goed voor jou dat je het deed. Voorruit kijken loont denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.