BBC12: Zwijgen is niet altijd goud

Deze maand doe ik elke dag zo vaak als mogelijk mee met de Boho Berry Challenge. Het onderwerp van vandaag is…

“New skills learned”

Een hele maand dagelijks terugkijken op een half jaar dat vooral in het teken stond van mijn gezondheid, maakt dat ik mezelf vaak moet herhalen. Als ik kijk naar wat ik het belangrijkste vind dat ik de laatste tijd heb geleerd, kom ik echter uit op een thema waar ik eigenlijk nooit over praat: mijn relatie.

Er is veel op ons afgekomen als koppel, dit voorjaar. De grote veranderingen op zijn werk die al meer dan een half jaar voor stress en overuren blijven zorgen. Mijn vermoeidheid, die mij óf lichtgeraakt, óf neerslachtig maakt. De ein-de-loze reeks tegenslagen bij de verbouwingen van het appartement dat hij kocht. Mijn avond- en weekendshifts waardoor we sowieso al op een ander ritme leven, bovenop alle andere avonden en weekends die hij overwerkt, alleen gaat verbouwen of met anderen op citytrip gaat omdat ik er noch de energie, noch de vakantiedagen voor heb.

Voor een koppel dat makkelijk praat is het dan al geen kunst om naast elkaar te gaan leven, en voor ons, allebei notoire opkroppers en zwijgers, ging dat nog een pak sneller. Erg gelukkig zijn we dus niet geweest, de laatste tijd, ik ga daar niet over liegen.

Maar het heeft ons wel gedwongen om te leren wat meer te communiceren. Ik zit nog maar aan 20% van waar ik zou willen zitten, maar gezien de omstandigheden durf ik dat toch al een hele prestatie te noemen. Ik wéét hoe hard ik mijn best doe om open te zijn tegen hem, en ik zie hoe hard hij zijn best doet om even open te luisteren, zonder oordeel of oplossing.

Ik zie het wanneer ik ’s avonds gewoon vertel hoe het bij de psychologe was, terwijl ik vroeger niet eens zei dat ik er überhaupt naartoe was geweest die dag. Ik zie het wanneer we allebei te moe zijn voor een deftig gesprek maar ik er toch meer en meer op vertrouw dat wat echt gezegd moet worden, wel gezegd zal worden. Ik zie het wanneer ik alles een heel weekend opkrop maar het mezelf toch toelaat om op zondagavond in zijn bijzijn alsnog in huilen uit te barsten, terwijl ik vroeger zou gewacht hebben tot hij sliep om mijn tranen de vrije loop te laten.

We hebben het nog niet geleerd. Nog niet echt. Nog lang niet helemaal. Maar we zijn het wel aan het leren. Eindelijk.

Advertenties

Een gedachte over “BBC12: Zwijgen is niet altijd goud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.