De trieste waarheid

IN BOSSMODE – Unsplash

Ergens begin vorige maand zag ik de eerste agenda’s voor 2019 al in de winkels opduiken, en het kriebelde enorm om er al eentje te kopen. Ik weet niet wat het is met die dingen, maar ze hebben iets dat mij geweldig gelukkig maakt.

De trieste waarheid is echter dat ik helemaal geen planners of agenda’s nodig heb. Ik weet wanneer ik moet werken, en eventuele andere verplichtingen onthou ik zo ook wel. Ik heb geen meetings, campagnes en deadlines in te plannen dus ik zou perfect kunnen overleven zonder ooit iets op te schrijven.

Toch heb ik een agenda, twee planners en een bujo in de running. Die eerste is de enige vaste waarde, maar zelfs die zeul ik niet standaard overal mee naartoe. Wanneer ik naar een afspraak ga waarvan ik weet dat er nog een vervolg op komt, zal ik mijn agenda meenemen, maar eens thuis gaat dat extra gewicht direct weer uit mijn handtas.

Mijn planners en bujo gebruik ik enkel op momenten dat er veel dingen op korte tijd geregeld of gedaan moeten worden zodat ik een beetje een overzicht heb over alles. Er zit helemaal geen vaste lijn in wat ik wanneer gebruik; ze zijn allemaal ongedateerd dus ik kies er gewoon degene uit waar ik op dat moment zin in heb. Soms gaan er weken of maanden voorbij zonder dat ik ze bekijk, soms zijn zij de enige manier om wat rust te brengen in mijn hoofd.

Daar hebt ge het dus. Mijn leven is zo saai dat ik niet eens een agenda nodig heb. Zou jullie leven wel in het honderd lopen zonder enige vorm van opgeschreven planning?

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik deze maand elke maandag en donderdag een onderwerp kies.]

Advertenties

15 gedachten over “De trieste waarheid

 1. Mijn geheugen is een zeef, dus ik gebruik mijn agenda. Ik kocht mijn nieuwe voor 2019 trouwens al. Altijd een saaie Brepols, tweede grootste formaat (week op twee bladen met uurverdeling per dag) en ieder jaar een ander kleurtje.

  1. Dat zijn de beste qua indeling vind ik, saai of niet.
   Mijn geheugen is een bizar selectieve zeef. Vraag me niet wat ik 5 dagen geleden deed want dat is een zwart gat, maar alles wat in de toekomst moet gebeuren onthou ik perfect.

 2. Ik werk nog al onregelmatig, dus schrijf per week mijn diensten in mijn planner. Ik heb een agenda met meerdere vakken per dag en schrijf daarom ook to-do lijstjes in mijn agenda. Ik ben ontzettend chaotisch soms dus vind een planner super handig!

 3. Wanner ik iets opschrijf in een agenda vergeet ik er naar te kijken.
  Wanner ik iets probeer te onthouden vergeet ik het niet.

  Zo heeft iedereen een eigen methode nodig.

  Vriendelijke groet,

 4. Hier is het smartphone to the rescue: werk (soms ook weekend- en avondwerk), volley ploeg 1 ikke, volley ploeg 2 ikke, volley ploeg van de vent (dan moet ik de kinders entertainen), volley ploeg van de dochter, vrijwilligerswerk, eetfestijnen, ouderavonden, kapperbezoeken waar 9-12 weken tussen zitten, dates met vrienden en nog allemaal grote en kleine dingen tussendoor…
  En ik weet het, door hem te gebruiken onthou ik ook niks meer, maar tegelijk door hem te gebruiken kan ik alles ook wat loslaten… You win some, you lose some

 5. Ik gebruik drie online kalenders die ik sync met mijn gsm. Ik krijg dus ook ontelbaar veel herinneringen voor 1 ding dat in mijn agenda staat. Ik heb geen papieren agenda nodig, maar ik koop hem en gebruik hem 3/4 van het jaar, dan ben ik het beu. Het leuke is, dat je na 2 jaar in je papieren agenda kan kijken en herinneringen ophalen. Als ik een kutdag heb of net een goede leuke dag, maak ik daar een notitie van met enkele kernwoorden. Achteraf is het fijn dat terug te lezen. Dat kan je niet met je online agenda’s.

 6. Twee jaar geleden had ik de agenda van Flow, maar toen die dit jaar helemaal veranderd was, heb ik eigenlijk niet verder gezocht en enkel mijn digitale agenda gebruikt. Het is wel gelukt, maar er waren veel meer rondslingerende briefjes. Dus voor 2019 komt er weer een agenda, al denk ik dat ik eerder zelf eentje in elkaar steek, volgens ongeveer het bullet journal idee 🙂

 7. Of het echt in het honderd zou lopen zonder agenda, dat denk ik niet – daarvoor onthoud ik afspraken meestal wel vrij goed -, maar met deeltijds werk (meestal op vaste dagen, maar soms niet), studie (altijd op vrijdag, maar soms ook op andere dagen), therapie, relatietherapie (die elkaar afwisselen, maar op andere uren en locaties doorgaan) en dan nog wat losse dingen als vrienden zien, weekendjes weg of bezoek uit België (ofte: zo weinig mogelijk lokale afspraken inplannen) is het toch wel handig dat dat niet allemaal in mijn hoofd moet zitten. Al zou ik soms wel willen dat het allemaal iets “saaier” was zenne 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.