Waarom we het allemaal doen

Glenn Carstens-Peters – Unsplash

Hoewel ik niet continu zodanig veel afspraken heb dat ik een agenda nodig heb, grijp ik af en toe wel naar een planner, en wel om deze redenen:

– Het zorgt voor meer rust in mijn hoofd. De kans dat ik iets vergeet te doen, is enorm klein, maar eens ik het heb opgeschreven moet ik het tenminste niet meer in mijn hoofd blijven herhalen.

– Iets opschrijven maakt dat ik het ook sneller doe, want ik heb een waslijst aan dingen die ik tot in het oneindige kan blijven uitstellen. Rekeningen betalen, bijvoorbeeld, of een afspraak maken voor het onderhoud van de verwarmingsketel of auto. Wanneer ik het opschrijf en zie dat die ‘to do’ maar blijft openstaan, komt er vanzelf wel een moment waarop ik er korte metten mee maak.

– Voor verplichtingen buitenshuis waar geen exact tijdstip op plakt, probeer ik sinds kort om er wel een exact tijdstip op te plakken. Zo moest ik onlangs naar het stadskantoor om wat papierwerk in orde te brengen, maar ik kon zelf kiezen wanneer ik daar even zou binnen springen. Het kon op maandagmiddag, of donderdagavond, of volgende dinsdag, of eender welk moment waarop ze open waren. De kans op eindeloos uitstellen was met andere woorden veel te groot. Daarom verhuisde dat tripje van mijn planner, waar het één van de vele punten in een lange, flexibele lijst was, naar mijn agenda. Ik koos één specifiek tijdstip waarop ik zou gaan, noteerde dat als afspraak en deed ook alsof ik echt op die dag op dat uur daar verwacht werd zodat ik geen excuses kon gebruiken waarom ik toch beter op een andere keer zou gaan. Het is een tactiek die blijkt te werken, dus ik ga hem na de vakantie ook toepassen op een eindeloze reeks telefoontjes die ik nog moet plegen om allerlei afspraken vast te leggen.

– Voor challenges als deze is wat vooruit plannen ook altijd handig. Een tijd geleden deed ik al eens een maand lang dagelijks mee aan een andere Boho Berry Challenge, maar sommige vragen overlapten mekaar wat te veel waardoor ik het gevoel had altijd in herhaling te vallen. Deze maand is het sowieso onmogelijk om dagelijks te bloggen, dus ik maakte in mijn bujo een lijst van de onderwerpen waarmee ik iets wou doen en zette bij elke post de datum waarop ik hem ga publiceren. Niet waarop ik hem ga schrijven, want dat is hoogstwaarschijnlijk zoals altijd op datzelfde moment: last minute. Hashtag ken uzelf.

– Het bespaart me veel tijd en denkwerk doorheen de week, zeker als het om bijvoorbeeld boodschappen gaat. Ik heb een apart schrift waarin ik altijd op de linkerpagina mijn weekmenu zet en op de rechterpagina mijn boodschappenlijst. In het weekend doe ik grote boodschappen, en dan moet ik doorheen de week enkel nog wat verse groenten of fruit in huis halen. Veel nadenken is daar dan niet meer bij, en spurtjes naar de winkel om vlak voor sluitingstijd nog een vergeten ingrediënt te gaan kopen evenmin.

– En dan, het beste van allemaal: gewoon om het plezier van dingen die gedaan zijn af te vinken. Want dat is uiteindelijk waarom we het allemaal doen, toch??

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik elke maandag en donderdag een onderwerp kies.]

Advertenties

Een gedachte over “Waarom we het allemaal doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.