Analoog vs. digitaal

Paul Hanaoka – Unsplash

Noem mij gerust oud, maar wat plannen betreft, werkt dat hele digitale gedoe niet voor mij. Ik heb een visueel geheugen, dus wanneer ik alle dagen van een week naast mekaar zie staan, of alle weken van een maand onder elkaar, onthou ik in één oogopslag hoe de hele week of maand er uitziet. Op één of andere manier werkt dat niet wanneer dat allemaal op een scherm staat.

Ik heb het geprobeerd met de agenda op mijn iPhone, maar ik moet vooruit kunnen bladeren naar een willekeurige week in december en direct kunnen zien of dat een lange of een korte werkweek is. Als ik dat in die digitale agenda zet, staan er uiteindelijk zo ongeveer overal grijze bolletjes waarvan ik niet weet of het nu om een afspraak of om een werkdag gaat zonder die bewuste dag open te klikken. Er zijn ongetwijfeld manieren om dat allemaal te customizen, maar de zin om dat uit te zoeken ontbreekt mij volledig omdat ik hoogstwaarschijnlijk zelfs dan nog altijd de papieren versie ga verkiezen.

Onlangs gaf ik de Google Calendar een (tweede) kans op mijn telefoon, en dat werkt al iets beter, maar toch nog niet optimaal. Google beslist immers in mijn plaats dat ik ook allerlei feestdagen moet zien, terwijl ik net zo min mogelijk overbodige informatie in mijn agenda wil. Geloof mij, het feit dat ik op 1 november niet moet gaan werken ga ik echt niet vergeten. Again: dat kan waarschijnlijk ook weer aangepast worden, maar laat maar. Voor een systeem dat nooit echt gaat werken voor mij wil ik niet al te veel moeite doen.

Ik ben dus 100% analoog wat plannen betreft, want dat geeft mij meer overzicht en veel minder klikken op ‘van dit uur tot dat uur’ en ‘dit kleurtje voor deze activiteit en dat kleurtje voor die activiteit’. Plannen dient om tijd te winnen, niet om tijd te verliezen, en ik blijf het gevoel hebben dat het op papier allemaal sneller gaat.

De enige app die ik soms gebruik om te plannen, is Wunderlist. Ik verving categorieën als ‘werk’ en ‘privé’ door de dagen van de week en zet bij elke dag wat er moet gedaan worden. Na afloop is het gewoon een kwestie van alles afvinken en ik kan weer aan een nieuwe week beginnen. Simpel en snel, exact zoals we het graag hebben.

En zeg nu zelf, een app downloaden op een telefoon kan toch helemaal niet op tegen in de winkel tussen al die mooie agenda’s en planners snuffelen en een uur twijfelen over welke mee naar huis gaat??

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik elke maandag en donderdag een onderwerp kies.]

Advertenties

5 gedachten over “Analoog vs. digitaal

  1. Ik heb ook echt een papieren agenda nodig. En wat je zegt: ik vind het ook superleuk om agenda’s te bekijken en door te bladeren in de winkel en te kiezen.

  2. Ik combineer beide, onderweg en tijdens vergaderingen vind ik digitaal wel handig om snel iets te checken. Maar voor het inplannen van dingen en om te zien of een week kalm of druk is, heb ik liever de papieren versie. Ik ben nogal een stationery addict, ik beken! Voor 2019 ga ik zelf een agenda maken, ik ben benieuwd.

  3. Mai ja lang leve papier ❤ Maar er is zoveel chaos geweest in mijn leven de afgelopen maanden dat zelfs mijn bujo er niks meer mee kon. Ik heb gewoon van week tot week geleefd en altijd lijstjes beginnen maken maar nooit afgewerkt. Het meeste zat in mijn hoofd en ik kreeg het met geen mogelijkheid eruit en op papier. Ik gebruik trouwens ook google calendar, dat werkt voor mij het best van alle digitale tools, maar een papieren agenda oh boy, ik voel het alweer beginnen kriebelen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.