Mijn planner journey

pixabay

Het is een lange weg, de zoektocht naar de perfecte planner. Eentje die nog niet afgerond is, maar we blijven verder zoeken. Mijn ‘planner journey’ tot hiertoe:

Naast de standaard agenda begon het jaren geleden met een weekplanner. Mijn visuele geheugen vindt het geweldig; 7 dagen netjes naast elkaar op een rij en verder niks. Qua lay-out is dat voor mij een topsysteem, maar om al die dagen op één pagina naast elkaar te krijgen moet er natuurlijk wat gepropt worden. Ik slaag er helaas niet in om klein te schrijven, dus zo’n planner zou voor mij beter het formaat ‘eettafel’ hebben om echt goed te werken. Toch grijp ik er af en toe nog eens naar terug omdat het zo lekker minimalistisch en overzichtelijk is.

Het schrift voor mijn weekmenu en boodschappenlijst is een klein formaat omdat ik het altijd in zijn geheel meeneem naar de winkel. Veel meer dan alle gerechten voor de volgende week onder mekaar kan er niet op een blad. Toen ik overdag nog voornamelijk brood at, had ik ook niet meer nodig dan dat. Ondertussen zien mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes er helemaal anders uit en is mijn schrift helaas te klein om dat allemaal overzichtelijk op te lijsten voor een hele week.

De Passion Planner die ik vorig jaar kocht is echt een leuk ding. De eerste helft bestaat uit blanco maandplanners, de tweede helft uit weekplanners. Qua lay-out ook weer top, maar ook weer zo verschrikkelijk klein. En vooral: zonde om te gebruiken voor iemand die het niet consequent nodig heeft. Om de zoveel tijd begin ik heel enthousiast een nieuwe week of maand, maar als die periode gaandeweg kalmer wordt, blijft de helft van die pagina steevast leeg. Toch gebruik ik hem regelmatig, en wel om de maandelijkse reflectievragen die er instaan. Stilstaan bij hoe ik mijn tijd besteed heb en wat ik daaruit kan meenemen naar de volgende maand is altijd opnieuw weer een kleine les.

Een viertal jaar geleden doopte ik een schrift om tot bullet journal. Ik gebruik nog altijd hetzelfde exemplaar, want opnieuw: ik heb het niet consequent nodig. Net daarom vind ik het zo’n goed systeem; er gaat geen pagina verloren. In kalme periodes blijven er geen halve pagina’s blanco, en als mijn hoofd ineens weer vol zit, ga ik gewoon verder op de eerstvolgende lege plek. Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat ik het helemaal op maat kan maken. Ik maak er lijsten in van alles wat ik nog moet doen voor het echt in een planning gegoten wordt, ik krabbel er snel alle mogelijke vluchten in om daarna te bekijken welke ik best boek, ik maak in december al een snel overzicht van het volgende jaar of lijst potentiële cadeautjes op.

Conclusie: hoe meer ik het naar mijn hand kan zetten, hoe beter. Een bujo scoort op dat vlak het best, maar het nadeel is dat er veel tijd kruipt in elke keer alles vanaf 0 te ‘ontwerpen’. Tot ik het plannerlicht zie, hou ik het dus bij een mix van systemen waaruit ik telkens datgene kies wat op dat moment het best past.

Vonden jullie al het perfecte systeem of blijft het ook wat zoeken en experimenteren?

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik elke maandag en donderdag een onderwerp kies.]

Advertenties

8 gedachten over “Mijn planner journey

  1. Ik gebruik mijn planner vooral als overzicht over mijn week. Ik heb ook een agenda en dat is de plaats waar ik alle afspraken buitenshuis invul (en die ik dan overschrijf in mijn planner). Ik vind het heerlijk om een visueel weekoverzicht te zien in mijn planner en mijn agenda is eigenlijk enkel een steuntje in de rug om nog eens het uur te checken en afspraken op te schrijven als ik mijn planner niet in de buurt heb. Tis een beetje een ingewikkeld systeem, maar voorlopig werkt het wel.

  2. Ik combineerde het afgelopen jaar een SuccesPlanner met een BuJo. Maar ik vind een SuccesPlanner te duur want ik gebruik alleen het agendaluik, de reflectievragen zijn niks voor mij. Daarom wil ik voor 2019 mijn eigen agenda maken in een iets grotere BuJo, met enkel de dingen in die ik nodig heb. En mijn BuJo wil ik ook wat meer pimpen, beetje anders aanpakken.

  3. Ik ben ook volop aan het experimenteren en dat nu toch al een paar jaar. In mijn bujo zit ook mijn diepvrieslijst en agenda en todolijstjes en weekmenu’s en alles dus. Nadeel is dat het te groot is om zomaar mee te sleuren (want: kleine sjakos). Dus gebruik ik Google Calendar daarnaast ook nog. Ga binnenkort toch eens in de Hema enzo snuisteren tussen de 2019-agenda’s… Lalalala.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.