Dagelijkse routines

Toa Heftiba – Unsplash

Dagelijkse routines is iets wat ik niet echt heb. Door mijn wisselende uurroosters heb ik sowieso al 2 heel verschillende soorten dagen in mijn week zitten, en ik neem de dingen meestal ook gewoon zoals ze komen.

Meer dan ooit besef ik dat dat een systeem is dat niet werkt. Er zit geen discipline in, ik kom er nergens mee, met dat zomaar meedrijven op de stroom – al dan niet ingebeelde – verplichtingen die zich aandient. Als ik er al iets mee bereik, is het vooral dat ik altijd doodmoe ben en altijd tijd tekort kom.

Tot hiertoe dacht ik dat het kwam doordat ik in het huishouden geen vaste routine had en ik daardoor altijd maar bezig bleef. Opgevoed met het idee van ‘eerst doen wat ge moet doen’, liep ik nog altijd snel die ene kast af te stoffen, of die paar handdoeken te plooien, voor ik tijd nam om iets voor mezelf te doen. Spoiler alert: die tijd voor mezelf kwam er nooit, want er is altijd nog wel iets te doen in huis. Het stopt gewoon nooit.

Het is een moeilijke, om dat te leren aanvaarden en daar rust in te vinden, maar het zal moeten. Het breekpunt kwam er vlak voor de vakantie. Moe gewerkt en met een griep die 2 weken bleef aanslepen, bleef ik maar kasten afwassen en opruimen omdat het hele huis er perfect moest bijliggen voor ik vertrok. En het enige wat ik de hele tijd kon denken, was: zo kan het niet meer, dit moet echt stoppen. Ik had het gevoel dat ik een jaar of 4 vakantie nodig had en ik dan nog niet gerecupereerd zou zijn.

Na veel denken, schrijven, lezen en praten begint het kwartje nu eindelijk te vallen; het is niet een dagelijkse huishoudelijke routine die ik nodig heb, het is een dagelijkse ‘self care routine’ die ik nodig heb. Ik zal een manier moeten vinden om eerst elke dag iets te doen waar ik deugd van heb voor ik mijn stofzuiger bovenhaal, of ik zal tot het einde der tijden overwerkt en ongelukkig blijven rondlopen. Het leven draait niet om het perfect propere huis. Als er al iets perfect moet zijn, is het de rust binnenin mij, en niet zozeer in mijn omgeving.

De echte grote doorbraak kwam er gisteren, toen al schrijvend ineens het kwartje viel. Ik ben niet, zoals ik al heel mijn leven denk, afhankelijk van mijn energie. Mijn energie is afhankelijk van mij, en ik ga daar ongelooflijk verkeerd mee om. Ik steek mijn energie te veel in dingen die ik onterecht als prioriteiten beschouw, waardoor er niks meer overblijft voor wat echt belangrijk is.

Ik ben dus druk bezig met het ontwerpen van een dagelijkse routine waarbij ik op de eerste plaats kom. Ik brainstorm in mijn bujo, schrijf in mijn dagboek en haal mijn planners erbij om te kijken wat haalbaar is om op lange termijn vol te houden. Regelmatig in de fout gaan is, zeker in het begin en gezien de aard van het beestje, onvermijdelijk, maar ik hoop gaandeweg toch een beetje een ommekeer te kunnen maken waar ik echt iets aan heb.

En mijn stofzuiger? Die heb ik de hele week nog niet bovengehaald. Ha!

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik elke maandag en donderdag vrijdag een onderwerp kies.]

Advertenties

6 gedachten over “Dagelijkse routines

  1. Ergens lang geleden, dat moet dan 1991 of zo geweest zijn, zat ik voor mijn derde jaar op kot en daagde het me voor de eerste keer. Ik brak een beetje met mijn West-Vlaamse roots door te bedenken “het leven draait niet om het perfect propere huis/kot”. Ik ben nog altijd in die mood. Dit betekent ook dat het huis bij ons ver van perfect afgewerkt is. Functioneel is het perfect, maar perfect afgewerkt en perfect proper is het nooit. I care more about me 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.