Dagelijkse routines

Toa Heftiba – Unsplash

Dagelijkse routines is iets wat ik niet echt heb. Door mijn wisselende uurroosters heb ik sowieso al 2 heel verschillende soorten dagen in mijn week zitten, en ik neem de dingen meestal ook gewoon zoals ze komen.

Meer dan ooit besef ik dat dat een systeem is dat niet werkt. Er zit geen discipline in, ik kom er nergens mee, met dat zomaar meedrijven op de stroom – al dan niet ingebeelde – verplichtingen die zich aandient. Als ik er al iets mee bereik, is het vooral dat ik altijd doodmoe ben en altijd tijd tekort kom.

Tot hiertoe dacht ik dat het kwam doordat ik in het huishouden geen vaste routine had en ik daardoor altijd maar bezig bleef. Opgevoed met het idee van ‘eerst doen wat ge moet doen’, liep ik nog altijd snel die ene kast af te stoffen, of die paar handdoeken te plooien, voor ik tijd nam om iets voor mezelf te doen. Spoiler alert: die tijd voor mezelf kwam er nooit, want er is altijd nog wel iets te doen in huis. Het stopt gewoon nooit.

Het is een moeilijke, om dat te leren aanvaarden en daar rust in te vinden, maar het zal moeten. Het breekpunt kwam er vlak voor de vakantie. Moe gewerkt en met een griep die 2 weken bleef aanslepen, bleef ik maar kasten afwassen en opruimen omdat het hele huis er perfect moest bijliggen voor ik vertrok. En het enige wat ik de hele tijd kon denken, was: zo kan het niet meer, dit moet echt stoppen. Ik had het gevoel dat ik een jaar of 4 vakantie nodig had en ik dan nog niet gerecupereerd zou zijn.

Na veel denken, schrijven, lezen en praten begint het kwartje nu eindelijk te vallen; het is niet een dagelijkse huishoudelijke routine die ik nodig heb, het is een dagelijkse ‘self care routine’ die ik nodig heb. Ik zal een manier moeten vinden om eerst elke dag iets te doen waar ik deugd van heb voor ik mijn stofzuiger bovenhaal, of ik zal tot het einde der tijden overwerkt en ongelukkig blijven rondlopen. Het leven draait niet om het perfect propere huis. Als er al iets perfect moet zijn, is het de rust binnenin mij, en niet zozeer in mijn omgeving.

De echte grote doorbraak kwam er gisteren, toen al schrijvend ineens het kwartje viel. Ik ben niet, zoals ik al heel mijn leven denk, afhankelijk van mijn energie. Mijn energie is afhankelijk van mij, en ik ga daar ongelooflijk verkeerd mee om. Ik steek mijn energie te veel in dingen die ik onterecht als prioriteiten beschouw, waardoor er niks meer overblijft voor wat echt belangrijk is.

Ik ben dus druk bezig met het ontwerpen van een dagelijkse routine waarbij ik op de eerste plaats kom. Ik brainstorm in mijn bujo, schrijf in mijn dagboek en haal mijn planners erbij om te kijken wat haalbaar is om op lange termijn vol te houden. Regelmatig in de fout gaan is, zeker in het begin en gezien de aard van het beestje, onvermijdelijk, maar ik hoop gaandeweg toch een beetje een ommekeer te kunnen maken waar ik echt iets aan heb.

En mijn stofzuiger? Die heb ik de hele week nog niet bovengehaald. Ha!

[Deze post maakt deel uit van de Bohy Berry Challenge van oktober over plannen, waaruit ik elke maandag en donderdag vrijdag een onderwerp kies.]

Advertenties

9 gedachten over “Dagelijkse routines

 1. Ergens lang geleden, dat moet dan 1991 of zo geweest zijn, zat ik voor mijn derde jaar op kot en daagde het me voor de eerste keer. Ik brak een beetje met mijn West-Vlaamse roots door te bedenken “het leven draait niet om het perfect propere huis/kot”. Ik ben nog altijd in die mood. Dit betekent ook dat het huis bij ons ver van perfect afgewerkt is. Functioneel is het perfect, maar perfect afgewerkt en perfect proper is het nooit. I care more about me 😉

 2. Ik ben zo iemand die er ongelooflijke stress van krijgt als het huis een puinhoop is. Hoe hoger de druk om iets te moeten doen, hoe minder de goesting en dan plof ik in mijn zetel en gebeurt er niks, ook geen selfcare want daarvoor is het schuldgevoel te groot.
  Een poetshulp nemen helpt! Maar nog meer een trouw, bouw en reis voorbereiden in ene keer, dan moet ge wel loslaten dat uw huis een stal en uw weekmenu onbestaande is. (Al ben ik keiblij dat het kot nu eindelijk opgeruimd is en ik weer eens in mijn keuken heb kunnen staan.)
  Soit. Wat ik wou zeggen is: bij mij helpt het om die huishoudelijke taakjes (incl koken) te beperken tot een uurtje. Ik zet er een timer op bv als ik thuiskom een uurke en dan om 18u30 kan ik in mijn zetel duiken om bv wat te lezen of eender, of het nu gedaan is wat ik wou doen of niet. En ik hou nog altijd mijn agenda in ’t oog (wat de laatste maanden jammerlijk mislukte door alle afspraken en geregel voor trouw & bouw), dat ik genoeg tijd heb voor de dingen die ik nodig heb om tot rust te komen.
  En nog: hoezo gij haalt/haalde meerdere keren per week de stofzuiger boven? Hier is de enige die nog stofzuigt de poetshulp en da’s om de twee weken. *kuch* Ik voel mij vuil nu 😀

  1. Jamaarja. Een witte vloer, 3 katten en een vent hier. Ah, en een oprit die nog niet aangelegd is, dus nog veel zand dat mee met de schoenen de gang in komt.

   Ik overweeg ook om de Pomodoro toe te passen op het huishouden, want anders blijf ik maar gaan.

   1. “en een vent” hahaha 😀 Huisdieren maken het inderdaad moeilijker. Maar ik heb zo’n gigantische hekel aan stofzuigen he! Als kind te dikwijls moeten doen – we hadden een hond en ja die verloor dus ook veel haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.