Hoe mijn woord van het jaar mij hielp in 2018

Als ge in januari met veel toeters en bellen uw woord van het jaar aankondigt, is het wel zo netjes om in december te melden hoeveel ge daarvan waargemaakt hebt.

Voor wie er destijds niet bij was; mijn woord voor 2018 was ‘bold’, geïnspireerd op de uitspraak ‘Be bold. Mighty forces will come to your aid.’ Ik ging dus een beetje kordater en dapperder zijn dit jaar. Dingen gewoon doen, hoe angstaanjagend ook, en niet te lang twijfelen.

Ik had verwacht dat ik tegen het einde van het jaar een hele lijst zou hebben met allemaal kleine dingen die ik had gedaan met dat woord in het achterhoofd. Dingen die ik eerder niet zou gedaan hebben omdat ik alles altijd te veel overdenk.

Een jaar ouder, wijzer en realistischer zie ik dat dat nogal tegenvalt met die lijst. Of toch met de lengte ervan; een paar dingen is amper een lijst te noemen. Met de impact ervan valt het gelukkig veel beter mee dan verwacht, want mijn woord heeft mij wel degelijk doorheen het jaar gegidst.

Het maakte dat ik mijn Project Gezondheid opstartte en binnen mijn eigen vastgelegde termijn ook kon beëindigen. Er kwam geen oplossing uit, ik voel mij nog geen haar beter, maar ik heb het dit jaar tenminste niet langer zomaar allemaal ondergaan.

Het zorgde er ook voor dat ik een weekend naar Gent ging, een weekend naar Parijs, een week naar Marokko en een paar dagen naar Zeeland, wat naar mijn normen ontzettend veel is.

Het gaat me hierbij niet zozeer om het feit dat ik nu meer gereisd heb, al was het zeker een opsteker om te herontdekken hoe ik opleef van nieuwe plekken te verkennen. Waar het achteraf bekeken vooral om draaide, was dat het me uit mijn ‘laat maar’-houding heeft gehaald.

Laat maar, dat is allemaal zo’n gedoe, een weekend plannen met mijn lastige uurroosters. En dan moet ik nog inpakken daarvoor en zien dat heel het huis proper is voor we vertrekken. Laat maar. 

Laat maar. Het was een beetje mijn uitdrukking van de laatste energieloze jaren geworden, maar ik heb mezelf in 2018 toch wat uit die houding gekregen. Ik ben inderdaad kordater geworden, doe meer en twijfel minder.

Tot slot ben ik mezelf op de eerste plaats beginnen zetten. De trieste waarheid is immers dat mijn huishouden vroeger op de eerste plaats kwam. Eerst iets voor mezelf doen en daarna pas stofzuigen? ‘Bolder’ dan dat kon ik het me niet inbeelden tot een paar maanden geleden, en toch was dat exact wat ik begon te doen.

Het moet één van mijn betere beslissingen ooit geweest zijn, want ik kan zelf amper geloven hoe anders ik daardoor in het leven sta nu. Alles loopt makkelijker en lichter. Er is meer ruimte, meer zuurstof.

Naar algemene normen zijn het geen grote avonturen die ik beleefd heb dankzij mijn woord van dit jaar, maar dat was ook niet mijn bedoeling. Er zijn maar weinig mensen voor wie wat vaker een weekend weggaan een avontuur is, laat staan dat ‘de stofzuiger wat vaker aan de kant laten staan’ dat is.

Maar voor mij, van waar ik vandaan kwam, zat daar net wél het grote avontuur. Achteraf bekeken was het naar mijn gevoel ook exact wat ik dit jaar heb moeten doen om mezelf te verbeteren. Mijn woord heeft mijn 2018 absoluut mee gevormd tot wat het geworden is; een jaar waar ik voor mezelf oprecht trots op kan zijn, ook al heb ik geen grote, zichtbare of concrete doelen bereikt.

Dus, voor de laatste keer; het is waar wat ze zeggen, jongens. Be bold, and mighty forces DO come to your aid. Probeer het ook eens, het is het echt waard.

Advertenties

Een gedachte over “Hoe mijn woord van het jaar mij hielp in 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.