Project Gezondheid: update

In oktober nam ik een pauze van mijn ‘Project Gezondheid’, maar de werken zijn opnieuw in volle gang. Wat er achter de schermen zoal gaande is:

– Vorige week ging ik voor het eerst naar de cardiologe. Uit die eerste onderzoeken blijkt mijn hart morfologisch en functioneel in orde te zijn. De volgende stap, einde deze week, is mijn hartritme 24 uur registreren via een Holter test. Als er stoornissen aan het licht komen, wordt het zoeken naar de gepaste oplossing. Door een regelmatigere hartslag zou ik niet meer continu uit mijn diepe slaap gehaald worden en zou ik weer wat uitgeruster door het leven moeten gaan, maar zo ver zijn we voorlopig nog niet.

– Nadat uit het slaaponderzoek bleek dat mijn REM-slaap niet verstoord is, legde ik zoals bij de intake in september afgesproken, een afspraak vast bij de EMDR-therapeute. Volgende week begin ik eraan, al heb ik geen idee wat ik ervan moet verwachten.

– Met mijn ‘gewone’ therapeute heb ik deze week nog een laatste afspraak. Het is weinig zinvol om beide therapieën te laten overlappen dus ik neem bij haar voor onbepaalde tijd een pauze.

– Een maand geleden stopte ik met de supplementen voor zowel fysieke als mentale energie die ik sinds de lente innam. De eerste week was een beetje gruwelijk, maar daarna ging het beter. Of ik de hele winter doorkom zonder steuntje in de rug valt nog af te wachten maar het is het proberen waard. Als het echt niet meer lukt, staan ze in de kast klaar om weer in te nemen.

Ik verwacht in alle eerlijkheid bitter weinig van de volgende stappen. Ondertussen ben ik al een klein jaar bezig met mijn ‘project’ zonder dat het tot hiertoe iets concreets opgeleverd heeft. Het doel ervan was om mij beter, energieker te voelen. Te zoeken naar waar het ‘lek’ zat en dat dichten. Eindelijk de fut vinden om iets van mijn leven te maken in plaats van het maar wat te ondergaan en mezelf staande proberen te houden.

Op lichamelijk vlak voel ik mij helaas nog altijd exact hetzelfde als toen ik hieraan begon. Er is niet meer energie dan toen. Het is nog vaak even hard zwemmen of verzuipen als toen.

Het enige wat veranderd is, is dat ik er mentaal beter mee kan omgaan, en ik mag graag geloven dat dat voor een groot deel mijn eigen verdienste is. Ik stop er veel werk in, maar voel wel de resultaten.

Wanneer ik ochtendshiften heb, sta ik ondanks de vermoeidheid een kwartier vroeger op om te schrijven. Ik mediteer elke dag. Soms 5 minuten, soms 7, maar maximum 10. Ik wil het haalbaar houden en mezelf nu niet ineens op dat vlak gaan voorbij hollen, want dan verschuif ik mijn probleem gewoon. En 5 minuten rust inbouwen is nog altijd beter dan 0 minuten, denk ik maar.

Mijn planning gooide ik om; naast die 20 à 25 minuten ‘selfcare’ per dag, krijgen de dingen die ik graag doe en mijn persoonlijke doelen voorrang. Het huishouden is (helaas) nog altijd niet weggelopen, maar mijn tijd hier tikt wel weg en ik wil die liefst zo aangenaam mogelijk doorbrengen.

Het kwartje begint te vallen. Ik zoek al een leven lang naarstig maar zonder veel succes naar geluk en ik deed dat tot hiertoe op de verkeerde plaatsen. De juiste plaats heb ik nog niet gevonden, maar de richting geeft zich stukje bij beetje wel al wat prijs.

Ik voel het aan mijn draagkracht die groter is geworden. Ik voel het aan hoe er vanalles borrelt, in een periode waarin ik normaal geplaagd word door een stevige winterdip. Voorlopig blijf ik ervan gespaard, zelfs zonder supplementen.

Het zou mooi zijn als de aankomende stappen in mijn project ook op lichamelijk vlak wat vooruitgang zouden opleveren, maar veel hoop heb ik daar niet op. Dat neemt echter niet weg dat ik blijf verder zoeken, al was het maar om tot het punt te komen dat ik leer aanvaarden dat ik het moet doen met wat ik heb.

Of, zoals the serenity prayer luidt; grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Amen to that, me dunkt!

Advertenties

5 gedachten over “Project Gezondheid: update

 1. Net als jij was ik ook altijd op zoek naar geluk en het lukte maar niet mede door mijn klachten en stoornissen.
  Door verschillende goede keuzes, weg bij partner en jeugdvriendje weer ontmoet de perfect bij mij bleek te passen, verhuizing naar een leuke buurt met huis wat helemaal bij ons past met tuin, serre, open haard
  enz en hond is mijn basis goed.
  Ik voel een soort rust die ik niet kende , ik ben niet meer zoekende.
  Geluk vind ik in de natuur en vooral in mijn dierenliefde.
  Ik doe leuke dingen met man en vriendinnen en probeer heel goed te luisteren wat mij blij maakt.
  Dat was bijvoorbeeld reisje naar de Moezel.
  maar ik geef toe dat er nog veel angsten en depressies zijn en dan is het een ander verhaal.

  Ik kan iedere dag weer ontzettend genieten van een cappuccino.
  Ook dat noem ik geluk.

  Zet m op.

  Ik heb goede ervaringen met EMDR heeft mij heel goed geholpen

 2. Een tip is deze praktijk: Telesforos in Tielrode. Beetje uit jouw buurt denk ik maar het zijn gouden mensen met heel veel inzicht.

  Ik lees in jouw stukje toch erg veel positieve zaken dus ik denk dat je echt trots mag zijn op jezelf. En het lichaam is steeds wat trager merk ik, ik geloof echt dat het met nog wat tijd helemaal goed komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.