Cijfers > gevoel?

Siora Photography – Unsplash

Ergens onderweg zijn cijfers blijkbaar belangrijker geworden dan wat ons lichaam ons vertelt.

Ik merk het bij mijn klanten, die soms ontmoedigd raken door een stagnerend cijfer op de weegschaal. Tot ze opgemeten worden en blijkt dat ze toch al een heel aantal centimeters kwijt zijn. Zonder uitzondering zie ik ze allemaal voor mijn ogen opfleuren en voelen ze zich in één klap een maatje slanker. Door een tabelletje cijfers, niet door wat ze zelf voelden aan hun lichaam.

Ik merk het bij mezelf ook, als het over mijn slaap gaat. Ik heb een hele tijd mijn slaap gemeten met mijn Fitbit. Meer nog dan de constante vermoeidheid die me neerslachtig maakte, waren het de cijfers die ik elke ochtend te zien kreeg die mij van slag maakten. Er zat maar één ding op: stoppen met meten voor ik mezelf liet gek maken door die deprimerende statistieken.

Vanochtend trapte ik toch weer opnieuw in die val. In de hoop om over een paar weken de resultaten van de Holter test van vannacht naast mijn uren slaap te kunnen leggen, haalde ik gisteravond mijn Fitbit nog eens boven.

Wat ik daar vanochtend op zag, was zwaar teleurstellend; ik heb 3 keer 30 à 40 minuten echt geslapen vannacht. De rest van de tijd had ik even goed kunnen besteden aan strijken of dat ene boek eindelijk uitlezen. Dan had ik dat tenminste toch gehad.

Ik heb de app maar snel gesloten en gevoeld hoe ik me écht voel: een beetje moe ja. Maar toch vooral blij omdat ik vandaag een vrije dag heb. Laat ik dus vooral dat onthouden, in plaats van die cijfers: het is een blije dag, punt. Geen grafiek die daar tegenop kan.

Laten jullie je humeur of gevoel soms bepalen door cijfers, op de weegschaal of elders?

Advertenties

7 gedachten over “Cijfers > gevoel?

  1. Ik probeer het zo weinig mogelijk te doen, maar dat gaat (natuurlijk) veel makkelijker wanneer de cijfers positief dan negatief zijn. Merken dat er wéér een kilo bij is of ik toch niet ben afgevallen ook al heb ik wel mijn best gedaan doet mij veel slechter voelen dan dat een verlies mij goed doet voelen. Al is het ook wel zo dat mijn lichaam momenteel ook écht niet goed voelt: meer gewrichtspijnen bij het sporten e.d. en dat speelt eigenlijk nog een veel grotere rol dan dat getal.
    Ik hoop dat die Holter-test je een stapje dichter brengt bij normale nachten!

  2. Wij hebben sinds onze verhuis geen weegschaal meer 🙂 ik probeer echt naar mijn gevoel te luisteren en hoe mijn lichaam aanvoelt en eruit ziet (waarbij ik geen spiegel gebruik want dat werkt ook averechts – een grote hebben we ook niet meer sinds de verhuis).
    De fitbit werkt voor mij anders: ik denk soms dat ik echt slecht geslapen heb en stress daar dan over. Als ik dan kijk naar mijn fitbit en ik blijk toch meer uren slaap gehad te hebben, helpt dat mij enorm om dat negatieve gevoel achter me te laten.

  3. Ik had zo’n app op mijn telefoon, maar werd er echt niet vrolijker van: ik bleek vaker slechter te slapen dan gedacht. Ik ben er dan meer mee gestopt: als ik echt niet zou slapen, dan zou mijn lijf dat wel vertellen. En voor de rest: mind over body. Maar het lijkt me wel handig als je wil ontdekken waar het schoentje knelt: veel succes!

  4. Mijn Fitbit is de laatste tijd juist positiever dan wat ik zelf ervaar qua slaap 😀 Cijfertjes en grafiekjes houden me gemotiveerd maar er is een tijd geweest dat ik heel erg bezig was met die slaapgrafiek en het me enkel meer stress bezorgde, want dan ging ik me expres bewegen wanneer ik wakker lag, zodat dat horloge toch maar door zou hebben dat ik niet sliep. Toen heb ik hem ook een tijdje ’s nachts uitgedaan. Gelukkig doe ik dat nu niet meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.